За мере енергетске санације 10 милиона динара

Највеће интересовање за замену столарије (Фото: Ж. Дулановић)

Највеће интересовање за замену столарије (Фото: Ж. Дулановић)

Општина Нова Варош расписала је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова за шта су локална самоуправа и држава обезбедили укупно 10 милиона динара субвенција. Могу конкурисати власници и корисници стамбеног простора који током целе године станују на пријављеној адреси, а пријаве се могу подносити почевши од 14. октобра па до утрошка средстава, најдуже до 31. децембра ове године. Обрасци за пријаву на јавни позив могу се преузети на порталу www.novavaros.rs.

Како би се убрзала процедура, захтеви ће се решавати одмах по пријему, а грађани ће моћи да конкурише за једну или две и више мера. Домаћинства која остваре право на суфинансирање могу набавити добра и услуге искључиво од привредних субјеката који су изабрани путем другог јавног позива.

-Држава и локална самоуправа заједно покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства које се пријавило само за једну меру, док грађани који се определе за један од три понуђена пакета са две или више мера, субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова, максимално до 520.000 динара. Субвенција за меру израде техничке документације је до 80 посто у свим случајевима, али ова мера не може бити примењена самостално, већ искључиво уз неку од других мера- каже се између осталог у Јавном позиву за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Нова Варош за 2024. годину.

Осим замене столарије, за коју је последњих година владало највеће интересовање, и израду техничке документације, субвенционисаће се још осам других мера, и то:
-постављање термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору;
-постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице;
- замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на гас;
-замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу;
-уградња топлотних пумпи;
-замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора;
-уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде;
-уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе;

Ово је иначе, четврта година како Министарство рударства и енергетике и општина Нова Варош субвенционишу радове на енергетској санацији домаћинстава. Прве је  помоћ у замени столарије добило 21 домаћинство, док је 2022. на јавни позив за суфинансирање девет мера стигло 55 пријава, за које је било опредељено укупно 6,4 милиона динара. Прошле године је за ове мере било опредељено као и ове, 10 милиона динара, а средства су одобрена за енергетску санацију за више од 80 породичних кућа и станова.

-Циљ спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Нова Варош- каже се у Јавном позиву који је објављен на www.novavaros.rs, званичној веб страници Општине Нова Варош.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.