Калини Ракоњац награда Српске књижевне задруге

Признање - Калина и Матија

Признање - Калина и Матија

Нововарошки ђаци и нову школску годину започели су одличним резултатима, а наградом се прва окитила Калина Ракоњац, ученица трећег разреда Средње школе. На литерарном конкурсу Српске књижевне задруге „Бескрајно плаво коло“ она је освојила друго место за прозни текст на тему „Слобода“.

Наша талентована суграђанка је имала тежак задатак да на прави начин одговори на „широко“ задату тему, а у томе јој је помогла њена менторка Николина Крџавац, професорка српског језика и књижевности. И конкуренција је била никад оштрија. На конкурс је ове године пристигло чак 230 радова из 98 школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Према оцени селекционе комисије, у саставу Валентина Вукмировић, Марија Михајловић и Душко Бабић, учесници конкурса су се потрудили да „језгровито, дубоко мисаоно, концизно и сажето одговоре на тему слободе, онако како они промишљају о овом вечном питању људског постојања“.

-Литерарни конкурс је расписан у склопу акције 'Повратак читању и ћирилици', са циљем да шири љубав према књизи, као и према традиционалним и идентитетским вредностима које афирмише Српска књижевна задруга – кажу у Стручном жирију, уз оцену да се награђени радови пре свега издвајају по својој оригиналности при избору и насловљавању теме.

Награђена Калина Ракоњац за „Варошке новине“ каже да је на тему одговорила причом о породици у којој учимо да не заборавимо ко смо и ко су нам преци. На тај начин, сматра она, чувамо своје порекло, историју и традицију и преносимо славу наших предака.

-Ова награда је значајна јер нас младе подстиче да различитим формама писања искажемо своја размишљања на важне теме – истиче Калина Ракоњац.

Како наглашава, посебна јој је част што јој је признање у просторијама Српске књижевне задруге у Београду уручио академик и песник Матија Бећковић.

Нашој суграђанки је ово прво значајније признање у области књижевности. Калина је одлична и свестрана ученица.Током досадашњег школовања истакла се на пољу ликовног и музичког стваралаштва, а за прегалаштво у овим областима је више пута награђивана на такмичењима и конкурсима окружног и републичког нивоа. 
------------------
ТРАДИЦИОНАЛНО

Наградом коју је освојила Калина Ракоњац, Средња школа у Новој Вароши је „печатирала“ успех забележен и у предходних неколико година, када су на истоименом конкурсу Српске књижевне задруге признања освајале сада већ бивше ученице ове школе Амела Рамчевић и Ива Ранђеловић, а под менторством професорке Милане Перошевић Мартиновић.
* * *
Текст је део пројекта „Они су наша будућност, пружимо им више“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                              

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.