Од Општине 2,3 милиона за воћаре, сточаре, пчеларе, риболовце...

Помоћ из буџета и за  изложбу паса на Златару ( фото: Ж. Дулановић, архивски снимак)

Помоћ из буџета и за изложбу паса на Златару ( фото: Ж. Дулановић, архивски снимак)

Oпштине Нова Варош ће путем конкурса са 2,3 милиона динара помоћи рад десет удружења из области аграра и љубитеља природе, а средства у појединачном износу за 100 хиљада до 400 хиљада динара добили су воћари, сточари, пчелари, риболовци, кинолози... То је за 700.000 динара мање средстава за ова удружења него у 2023. години.

Одлуком Комисије за вредновање и рангирање пројеката и програма , Удружење прозвођача јагодичарског воћа „Златни брег“ добило је највише пара на конкурсу, и то 400.000 динара за реализацију пројекта „Унапређење воћарства на теротирији општине Нова Варош“. Ловачко удружење „Козомор“ моћи ће да рачуна на помоћ општине у износу од 300.000 динара за наставак пре неколико година започете изградње и опремања Ловачког дома у центру Божетића.

По 300.000 динара из општинске касе добиће и Удружење одгајивача оваца и коза „Китоња“ из Бистрице за пројекат „Сточарство – корак напред“, као и Удружење сточара „Увачка река млека“ за „Унапређење сточарства и прераде млека“.

На конкурсу Општине Нова Варош „прошли“ су и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, Удружење љубитеља спортског риболова „Златарски шаран“ и Кинолошко друштво "Златар“. Сва три удружења добила су по 200.000 динара, а за реализацију пројеката “Развој воћарства“, „Сачувајмо Увачко језеро за будуће генерације“ и „Манифестација – изложба паса свих раса“.

Удружења пчелара „Златарка“ и произвођача сира „Златарски сир Комарани“ по 150.000 динара које су добили на конкурсу, искористиће за реализацију пројеката „Мед је и твој избор“ и „Побољшање пословања и пласмана“.Пројекат „Промоција традиције“, коју је кандидовало локално удружење „Стари занати за ново доба“, општина ће помоћи са 100.000 динара.

-Пројектно суфинансирање из области аграра само је једна од мера које локална самоуправа већ годинама уназад спроводи како би помогла пољопривредним произвођачима. Годишњи износ средстава који се расподели путем јавног позива се мења у складу са интересовањима удружења и финансијским могућностима општине.Овај вид подршке има за циљ да подстиче пољопривреднике да се удружују, сарађују и активније ангажују, и да уз помоћ општинских стручних служби своје идеје преточе у пројекте са којима могу аплицирати на конкурсима које расписују, општина, држава и донатори– каже за "Варошке новине" председник општине Нова Варош др Бранко Бјелић. 

У локалној самоуправи истичу и да су досадашњи напори општине на овом пољу већ имали значајног ефекта јер су, захваљујући и овом програму, пољопривредна удружења у златарском крају данас бројнија и активнија него пре једне деценије.

-Радом и ангажовањем у удружењима, пољопривредни произвођачи имају шансу и да се лакше изборе на тржишту и, у крајњем, остваре већи профит за своје газдинство – сматра председник  Бјелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.