Зелене фасаде за лепши изглед Златибора

Општина Чајетина (Фото: Ванилица, сопствено дело)

Општина Чајетина (Фото: Ванилица, сопствено дело)

Грађанима Чајетине, Бајине Баште, Пожеге, Прибоја и града Ужица, представљена су два нова пројекта у циљу унапређења одрживог развоја и идентитета урбаних средина. Њихова реализација биће подржана од стране Регионалне развојне агенције Златибор, Владе Републике Србије и ЕУ ПРО плус програма. Укупна вредност оба пројекта је око два милиона долара, а највише активности биће реализовано на територији Ужица.

На Туристичко рекреативном комплексу Златибор у оквиру овог пројекта биће изграђена зелена фасада, што ће према речима надлежних, допринети малој промени изгледа планинског места.

-Ми се дужи низ година боримо да градњу прилагодимо брдско планинском стилу у природним материјалима. Али нажалост инвеститори у трци за брзом зарадом понекад то и занемаре. И ово ће можда бити леп пример позитивне праксе да и други објекти крену са тим мало разноврснијим фасадама, где би више пажње обратили на заштиту животне средине и користили користили алтернативне изворе енергије- рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Са представљања пројеката (Фото: Град Ужице)

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, захваљујући Стратегији урбаног развоја која је у сарадњи са општинама Чајетина, Бајина Башта, Пожега и Прибој урађена у претходном периоду, добијена су средства од ЕУПРО плус програма, за израду студије јединственог идентитета урбаних целина.

-У згради Народног позоришта Ужице биће урађена летња сцена на крову објекта, лифт, соларна електрана, зелена парковска површина и два зелена зида. То је нешто сасвим ново у нашем граду и надам се концепт који ће многи следити у наредним годинама. Две соларне електране биће постављене на Градском базену а једна у будућем Регионалном тренинг центру у Крчагову- истакла је градоначелница.

Она додаје и да се свим већ реализованим активностима и учешћем у овом пројкету, још једном показује чврсто опредељење ка енергетској и зеленој транзицији и намера да у будућности користимо што мање фосилних горива и што више обновљивих извора енергије.

-Стотине милиона динара уложили смо у енергетску санацију школа, вртића, установа, али и индивидуалних домаћинстава и наставићемо у том смеру уз подршку Владе Републике Србије и наших партнера из Европске уније, кроз постојеће и нове мере и програме- закључила је градоначелница Ужица.

(Извор: Град Ужице)
* * *
Текст је део пројекта „Златибор – поглед у будућност“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.