Без наставе због штрајка и у нововарошким школама

Празне учионице у већини школа

Празне учионице у већини школа

У већини школа на територији општине Нова Варош данас нема наставе због једнодневног штрајка упозорења, или се она само делимично изводи, док обуставе нема једино у основној школи у Јасенову. Штрајкује велики број школа широм Србије, а у већим градовима биће организовани и протестни скупови.

Према подацима гранских синдиката, настава је у потпуности обустављена у основним школама „Живко Љујић“ у Новој Вароши и „Добрица Рајић“ у Бистрици, као и у Средњој школи, док у основним школама „Кнезови Рашковићи“ у Божетићима и „Гојко Друловић “ у Радоињи штрајкује већина запослених, а у „Момир Пуцаревић“ у Акмачићима, сви осим једне учитељице.

Једнодневни штрајк упозорења организовали су четири репрезентативна синдиката запослених у просвети – Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије, после две рунде неуспелих преговора са представницима Владе Србије. Они кажу да није испуњен договор из протокола који је са Владом потписан у октобру прошле године, а којим је било предвиђено да од 1. јануара 2025. почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, буде једнака просеку Републике. Из синдиката траже и да повећање плата буде у једнаком проценту за све запослене у просвети.

Један од захтева штрајкача је и да се у складу са ранијим договором са Владом Србије, по хитном поступку усвоје измене Кривичног законика, које предвиђају да се физички напад на просветне раднике третира као напад на службено лице.

Како су синдикални лидери изјавили на конференцији за штампу након последње рунде преговора, према пројектованом републичком просеку који би крајем године требало да буде око 105.000 динара, потребно је да се цена рада повећа од 20 до 25 одсто. Из Владе Србије су међутим најавили, да ће наставном особљу цена рада бити повећана за 12 , а не наставном 8 посто, што би значило да ће стартна плата учитељима, наставницима и професорима са седмим степеном стручне спреме од 1. јануара бити око 97.000 динара.



Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.