Грејање за грађане поскупело 15 динара по квадрату

На систему 700 станова и 50

На систему 700 станова и 50 "правних лица" - Зебиновац

Након две године, у Новој Вароши повећана je цена грејања, и то за десетак посто, а нови ценовник важи од 1. септембра. Цена грејања стамбеног простора сада је 165,86, а пословног 335,43 динара по квадрату, рачунајући и пдв који износи десет посто. Ова цена је за оне који грејање плаћају 12 месеци у години, а таквих је и највише. Одлуку о поскупљењу донели су одборници Скупштине општине Нова Варош на последњој седници, након што је Општинско веће дало сагласнос на захтев „Енергије Златар НВ“ за новим ценама.

Како оцењују у „Енергији“, поскупљење не би требало да буде велики „удар“ на џеп потрошача са система централног грејања на којем је око 26 процената житеља града. Кажу и да је поскупљење неопходно како би се сачувала финансијска стабилност предузећа.

-Ово је заиста минимално поскупљење, које одлажемо већ две грејне сезоне. Више је разлога за корекцију цена, а кључни је повећање свих трошкова, које са старим ценама услуге више не можемо да испратимо. Почевши од повећања цене рада, порезе и доприноса на личне доходке и поскупљења електричне енергије, а посебно материјала неопходних за реконструкцију и одржавање топловодне мреже – каже за „Варошке новине“ Владимир Трипковић, директор „Енергије Златар НВ“.

Трипковић појашњава да ће грађани у будуће месечно плаћати грејање 15 динара по квадрату више него до сада, а правна лица тридесетак динара више у односу на претходне рачуне.

-То значи да ће потрошачима за квадратуру стана од рецимо шездесетак квадрата, рачуни за услугу испоруке толотне енергије месечно бити увећани за неких 900 динара, што сматрамо да, ипак, неће бити превелико оптерећење за њихов кућни буџет. И са овим поскупљењем Нова Варош је и даље у групи општина и градова са најнижим ценама грејања у Србији, а једна смо од малобројних топлана која ценовник и поред проблема у пословању нисмо кориговали у претходне две грејне сезоне– каже Трипковић.

Нова Варош је, иначе, једна од ретких општина где грејна сезона стартује на време – 15. октобра и поред досадашњих препорука Владе Србије да се она у претходних неколико година због повољних временских прилика одлаже за почетак новембра.

„Енергија Златар НВ“ газдује са четири котларнице на мазут - на Браношевцу, Зебиновцу, Багрему и код Поште, и две интерне на пелет у Дому здравља и Дечјем вртићу. За загревање око 56.000 квадрата (700 станова и педесетак корисника из категорије „правних лица“) за једну грејну сезону предузећу је потребно између 850 и 900 тона мазута и 250 тона пелета.

-Са енергентима добро стојимо. На залихама већ имамо 295 тона мазута, чија се цена на тржишту, сва срећа, мало стабилизовала и тренутно је 93 динара по литру. Уговорили смо и потребне количине пелета, коме је, иначе, нешто пала цена и на овом енергенту смо зимус уштедели око милион динара – каже директор „Енергије“ Владимир Трипковић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.