Библиотека добија нови кров

Радови вредни 5,7 милиона динара

Радови вредни 5,7 милиона динара

У току су радови на реконструкцији крова, поткровља и таванског простора зграде Библиотеке „Јован Томић“ у центру Нове Вароши. Инвестиција је вредна 5,7 милиона динара, радове финансирају Министарство културе и Општина Нова Варош, а изводе неимари локалног предузећа „ГМГ градња“.

Уговором о санацији зграде под заштитом државе, подигнуте почетком 20.века, а реновиране пре 16 година, предвиђена је и замена кровне греде, сатруле и старе читав век што је досада била додатна претња да се кровна конструкција у случају већег снега комлетно уруши и са црепом пропадне у просторије овдашње књижевне ризнице.

-Средства су обезбедили ресорно Министарство, које је за ову намену издвојило 4.000.000 динара, и локална самоуправа која ће пројекат подржати са око 1,7 милиона динара. Реализацијом овог посла коначно ће бити заштићен књижни фонд од око 38.000 књига , годинама уназад угрожен због прокишњавања кровног покривача– каже директорка Библиотеке Милана Јелић.

Средства Министарства културе одобрена су још прошлог лета и то путем конкурса за суфинансирање пројеката на пољу истраживања, заштите и обнове непокретног културног наслеђа у Републици Србији. Велики допринос у обезбеђивању новца из државне касе пружила је тадашња директорка Нера Човић, након чије смрти је пројекат привремено заустављен.

Библиотека, иначе, као самостална установа делује од почетка октобра 2003.године, а месец дана касније смештена је зграду у Карађорђевој улици у центру града. Саграђена је давне 1908.године са потребе државне управе тадашњег отоманског царства, а као вредан споменик народног градитељства налази се под заштитом државе и један је од најлепших архитектонских здања у граду на падинама Златара.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.