У недељу нова акција превентивних прегледа у Дому здравља

Дом здравља Нова Варош

Дом здравља Нова Варош

Дом здравља у Новој Вароши наставља са акцијама превентивних прегледа. У недељу 8.септембра, у периоду од 8 до 17 сати, грађани и грађанке ће имати прилику да одраде пулмолошке, ултразвучне и ЕКГ прегледе, циљане лабораторске анализе, провере стање крвног притиска и гликемијски статус, а поводом почетка нове школске године, организовани су и прегледи код педијатра за децу предшколског и школског узраста.

Као и током предходних акција превенције, прошле и ове године, прегледи су бесплатни, и за њих није потребан упут нити претходно заказивање, а ни здравствена књижица.

-Грађани ће преглед код пулмолога моћи да обаве у периоду од 10 до 15 сати, а све остале планиране прегледе одраслих, у које спадају ултразвук абдомена, ЕКГ, провера шећера у крви и крви притисак, као и комлетна крвна слика, од 8 до 17 сати. Ове недеље, због интересовања родитеља, биће организовани и прегледи предшколаца и школараца код педијатра, од 8 до 14 часова, а у циљу што раније дијагностике евентуалних неправилности у расту и развоју најмлађих односно њихових благовремених корекција – појашњава за „Варошке новине“ директор Дома здравља у Новој Вароши др Бранко Поповић.

Из локалне здравствене установе апелују на суграђане и суграђанке да се и овог пута што масовније одазову позиву и провере здравствено стање у овим сегментима медицине. Подсећају да су превенција и рана дијагностика од кључног значаја за позитиван исход у лечењу свих болести.

И ову акцију у око 170 здравствених установа широм Србије иницирало је Министарство здравља. Из овог ресора напомињу да је значај превентивних прегледа немерљив, посебно у циљу ране детекције и правовремене дијагностике обољења.

-За свега пар дана током само једне акције широм земље, више од 115.000 грађана и грађанки обави превентивне прегледе. Код 10 одсто прегледаних пацијената, без икаквих симптома, открију се различита обољења и то често најтежа (најчешће малигне промене на кожи и плућима), као и анеуризме, дијабетес, бројни кардиолошки проблеми и слично, а код којих је успешност лечења у директој вези са раним откривањем болести – наводе у овом Министарству.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.