Протест против рударења литијума и у Новој Вароши

Протестна шетња центром града

Протестна шетња центром града

Протест против могућег ископавања литијума у Србији одржан је синоћ и у Новој Вароши, а указано је и на друге еколошке проблеме. Позиву Удружења „Студенац“ одазвало се више стотина грађана и грађанки, који су након протеста испред Дома културе у протестној шетњи прошли главним градским улицама. Носили су транспаренте на којима је писало „Нећете копати“, „Рио Тинто мрш из Србије“, „Нова Варош против отварања рудника у долини Јадра“, „За чисту воду, земљу и ваздух“...

На протесту који је одржан на платоу испред Дома културе говорили су еколошки активисти из Београда, Чачка и Лознице - Јевђеније Јулијан Димитријевић, песник и члан иницијативе „Не дамо Јадар“, Љиљана Браловић, песникиња и активисткиња еколошке организације СЕОС, академик Ненад Костић, хемичар, и Љиљана Томовић, професорка са Биолошког факултета у Београду.

-Сви заједно, и леви и десни, и верујући и атеисти, и они на различитим идеолошким и политичким странама, морамо се ујединити јер једино тако можемо зауставити власт у намери да дозволи 'Рио Тинту' да отвара руднике литијума и наше оазе широм Србије претвори у пустињу – рекла је истакнута боркиња за чисту воду, земљу и ваздух Љиљана Браловић.

Нова Варош је, иначе, 50. град у Србији у којима су грађани на мирним протестима изразили негодовање због најаве експлоатације литијума и евентуалних еколошких последица које би она могла донети.

-Окупљањем стајемо у одбрану природе и здравља наших грађана, а уједно и да подржимо све заједнице у Србији које се суочавају са бројним еколошким претњама и ризицима. И ми на локалу имамо великих проблема, попут дивље градње, све бројнијих загађивача, свакодневних рестрикција воде и поред три акумулације, као и све чешћег нарушавања нетакнуте природе и лепоте Златара – кажу у локалном еколошком удружењу „Студенац“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.