Најбољи златарски сир и хељдопита на Сиријади у Божетићима

Стручни жири није имао ни мало лак посао(Фотоси: Ж. Дулановић)

Стручни жири није имао ни мало лак посао(Фотоси: Ж. Дулановић)

Најбољи златарски сир на овогодишњој Сиријади произведен је у домаћинству Љуба и Верице Радишић у Божетићима, док је најбољу хељдопиту припремила Миленка Ђенадић из Акмачића.

На смотри одржаној јуче на Велику Госпоину у Божетићима, никада мање такмичара, свега десетак у обе конкуренције, али су према оцени жирија, изложени производи били екстра квалитета. Награђенима и за сир и за хељдопиту ово нису прва признања, а медаље за своје производе освајали су и на смотрама на којима је својевремено било и по сто и више излагача.

-Ово је други пут да смо најбољи на Сиријади, а освајали смо по два пута и друго и треће место. Пресрећан сам и поносан - каже за „Варошке новине“ Љубо Радишић.

Радишићи имају 13 музних крава и шест јуница.

-Млеко углавном дајемо у откуп млекарама. Много је лакше, а ни цена није лоша. Сир углавном правимо за сопствене потребе. Слично је и код других, па је све мање великих произвођача белих кришки и мрса- каже Радишић.

На Сиријади, 26. по реду, друго место припало је планинки Станисави – Цаји Обућина из Буковика, која је прошле године била прва, док је треће место освојила Оливера Поповић из Божетића. Туристичка организација "Златар" је у сарадањи са Удружењем сточара „Увачка река млека“ за најбоље обезбедила новчане награде у износу од 20.000, 15.000 и 10.000 динара, као и робне, дар спонзора.

-Ми смо једно од малобројних домаћинстава које је остало верно производњи сира. Имамо 15 крава и све што намуземо сиримо, а купци су углавном из Београда. Златарски сир је велики господин и захтева пуну пажњу током целог процеса производње. За његов квалитетан пресудна је хигијена, све мора да је беспрекорно чисто, од крава на мужи, преко судова и ћедила, до млекара у коме се производи и чува бели мрс - каже Цаја Обућина.

А без квалитетног белог мрса нема ни укусне хељдопите, која је уз златарски сир главни адут у гастро-понуди нововарошког краја. Такмичење у припремању пите од хељдовног брашна, већ годинама је саставни део Златарске сиријаде. Ове године друго место припало је Александру Дробњаковићу са Брда, а треће Милићу Трмчићу из Комарана.

Златарска сиријада и ове године била је део „Михољских сусрета нововарошких села“ које Општина Нова Варош, Туристичка организација „Златар“ и Спортски савез организују уз финансијску подршку Министарства за бригу о селу. „Михољски сусрети села“ у Новој Вароши су први пут одржани пре две године и објединили су више локалних туристичких и спортских дешавања, уз богат културно-забавни програм. Мештани нововарошких села на њима се такмичe и у надвлачењу конопца и кличка, бацању камена с рамена, обарању руке и скоку у даљ из места, а рабаџије у вучењу трупца воловском запрегом.


Сир екстра квалитета- најбољи произвођачи, организатори, жири

Награде и за најбољу хељдопиту

Сви такмичарски узорци добили високу оцену

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.