Богат програм за Михољске сусрете златарских села у Божетићима

Манифестација на Боровитој главици почиње у 12 сати (Фото. Ж. Дулановић)

Манифестација на Боровитој главици почиње у 12 сати (Фото. Ж. Дулановић)

Златарска сиријада као део програма „Михољских сусрета златарских села“ одржаће се на Велику Госпојину, 28. августа код школе у Божетићима. На програму манифестације су и такмичење за најбољу хељдопиту и сеоски вишебој, а бираће се и најбољи мушки, женски и мешовити певачки пар на такмичењу у певању извика. За све заинтересоване грађане локална самоуправа је обезбедила бесплатан превоз од Нове Вароши до Божетића, а минибус ће полазити на сваких сат времена, почев од 10 часова, са градског трга.

-Посетиоци ће имати прилику да дегустирају традиционалне производе златарског краја, као што су златарски сир заштићеног географског порекла, златарска хељдопита, златарски мед и домаћа храна и пића. Излагачи ће представити своје производе домаће радиности, укључујући ручне радове локалних женских удружења- кажу у Организационом одбору „Михољских сусрета златарских села 2024“.

 „Михољске сусрете златарских села“ организују Општина Нова Варош, Туристичка организација „Златар“ и Спортски савез, уз финансијску помоћ Министарства за бригу о селу. Први пут су одржани пре две године и објединили су више локалних туристичких и спортских дешавања, уз богат културно-забавни програм.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

12:00 - 12:05 – Отварање манифестације
•12:05 - 12:15 – Поздравни говор председника Скупштине општине Нова Варош
•12:15 - 12:30 – Концерт фолклора и певачке групе Дома културе „Јован Томић“ из Нове Вароши
•12:30 - 13:00 – Квалификације мушких, женских и мешовитих парова певача извика
•13:00 - 13:15 – Проглашење победника за најбољу хељдопиту
•13:15 - 14:00 – Наступ фрулаша, гуслара и певача традиционалних етно песама
•14:00 - 14:15 – Проглашење победника у певању извика
•14:15 - 14:30 – Проглашење победника за најбољи златарски сир
•14:30 - 15:00 – Концерт трубачких оркестара из Нове Вароши
•15:00 - 16:00 – Изложба производа домаће радиности и дегустација традиционалних производа златарског краја и Игре без граница за младе са села до 18 година
•16:00 - 18:00 – Такмичење у старим спортским дисциплинама- скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење конопца, превлачење кличка, обарање руку и извлачење трупаца воловском запрегом 
•17:00 - 18:00 – Проглашење победника Игара без граница и спортских дисциплина

Иначе, „Михољски сусрети села“ се уз финансијску помоћ Министарства за бригу о селу ове године организују у 113 општина и градова широм Србије, и како се очекује имаће рекордних 250 хиљада учесника и посетилаца.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.