За ђаке прваке по 10.000 динара од општине Нова Варош

Помоћ ће добити 101 првачић

Помоћ ће добити 101 првачић

Сви ђаци прваци који похађају школу на територији општине Нова Варош добиће по 10.000 динара помоћи из локалног буџета. Одлуку је донела данас Скупштина општине на предлог владајуће коалиције око СНС, а за њу су гласали одборници и власти и опозиције.

У први разред почетком септембра кренуће 101 ђак. Највише их је - 87, у градској Основној школи „Живко Љујић“. Основна школа „Момир Пуцаревић“ у Акмачићима има седам, школа „Кнезови Рашковићи“ у Божетићима четири, а „Гојко Друловић“ у Радоињи три првака, док основне школе „Вук Караџић“ у Јасенову и „Добрица Рајић“ у Бистрици у првом разреду школске 2024/2025. године неће имати ни једног ђака.

-Новчана помоћ у једнократном износу од 10.000 динара биће уплаћена на рачун који родитељи, старатељи или хранитељи ђака првака имају отврен код пословне банке. Обавеза школа је да доставе родитељима, старатељима или хранитељима ђака образац за уплату новчане помоћи, а потом да попуњени образац проследе Општинској управи на извршење -каже се између осталог у одлуци коју су једногласно усвојили одборници Скупштине општине Нова Варош.

Нешто слично у претходном периоду у пар наврата су предлагали и одборници опозиције, пре свих из ГГ „Опстанак“ и коалиције „Сложно за Нову Варош“. Они су на данашњем заседању рекли да остају при захтеву да једнократну новчану помоћ из општинског буџета добију сви ученици основних и Средње школе у Новој Вароши, као и да локална самоуправа помогне рад ђачких кухиња у основним школама у Јасенову и Радоињи где оне једино постоје.

-Размотрићемо законске могућности и помоћи тамо где је то могуће. Општина Нова Варош је једина локална самоуправа у Србији која плаћа превоз на наставу средњошколцима из сеоских средина, за шта се годишње из буџета издваја 5,5 милиона динара, а значајна средства се издвајају и за организован превоз основаца и наставника, као и за побољшање услова рада у Средњој и пет матичних основних школа и њиховим издвојеним одељењима. Сада први пут на овај начин помажемо и ђаке прваке, а једнократна помоћ из буџета покриће им трошкове куповине књига и школског прибора - рекао је председник општине Нова Варош Бранко Бјелић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.