Златарска сиријада и сеоски вишебој 28. августа , пријаве у току

Богат програм за Сусрете нововарошких села

Богат програм за Сусрете нововарошких села

Златарска сиријада и ове године биће део „Михољских сусрета златарских села“ за које су Општина Нова Варош, Туристичка организација „Златар“ и Спортски савез добили пола милиона динара од Министарства за бригу о селу. Сусрети су на Велику Госпојину, 28. августа у Божетићима, а на програму манифестације су и такмичење за најбољу хељдопиту и сеоски вишебој.

За најбољи изложени златарски сир и хељдопиту организатори су обезбедили богате награде, а заинтересовани за учешће на такмичењу могу се пријавити до 27. августа у Услужном центру Општинске управе Нова Варош, сваким радним даном од 08.00 до 15.00 часова. Такмичарске узорке оцењиваће стручна комисија.

-Туристичка организација 'Златар' је у сарадањи са Удружењем сточара 'Увачка река млека' обезбедила новчане награде за прва три места. За најбољи пуномасни златарски сир од крављег млека награде су 20.000, 15.000 и 10.000 динара, а за најбољу хељдопиту 7.000, 5.000 и 3.000 динара. Поред новчаних обезбеђене су и робне награде, захваљујући бројним спонзорима - кажу за „Варошке новине“ у Организационом одбору „Михољских сусрета златарских села 2024“.

„Михољских сусрета села“ у Новој Вароши су први пут одржани пре две године и објединили су више локалних туристичких и спортских дешавања, уз богат културно-забавни програм. Мештани нововарошких села на њима се такмичe и у надвлачењу конопца и кличка, бацању камена с рамена, обарању руке и скоку у даљ из места, а рабаџије у вучењу трупца на влаку уз помоћ воловске запреге.

Иначе, „Михољски сусрети села“ се уз финансијску помоћ Министарства за бригу о селу ове године организују у 113 општина и градова широм Србије, и како се очекује имаће рекордних 250 хиљада учесника и посетилаца. Прва је на програму била смотра фолклора и изложба ручних радова и традиционалних алата 1. јуна у Хоргошу код Кањиже, док ће „Михољски сусрети“ бити затворени 26. октобра манифестацијом у Руском Крстуру код Куле, у оквиру које су такмичење у спремању зимнице, продајни сајам занатских производа, ручних радова, рукотворина, производа од грожђа, меда, шљива. као  и дефиле парадних коња.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.