Бранко Бјелић : Нерешени имовински односи коче пројекте

Др Бранко Бјелић, нови председник општине Нова Варош

Др Бранко Бјелић, нови председник општине Нова Варош

Нерешени имовинско-правни односи над земљиштем и објектима највећа су препрека бржој и ефикаснијој реализацији инфраструктурних подухвата које као локална самоуправа планирамо да урадимо у наредних неколико година. Овај проблем датира, чини ми се, деценијама уназад јер су се многе ствари у овом сегменту радиле стихијски, мимо планова и процедура, а сад је таква „траљава“ пракса дошла на наплату.Требаће нам озбиљни људски ресурси и значајна финансијска средства да поправимо шта се поправити може јер је питање власништва кључни услов за грађевинску дозволу без које нема кандидовања општинских пројеката ка држави и донаторима, а ни инвестирања из градске касе – каже у разговору за „Варошке новине“ нови председник општине Нова Варош др Бранко Бјелић (СНС).

*Да ли су нерешени имовински односи кочница и за реконструкцију градских улица Поточило и Вранешки пут?

-Да, јесу кочница. Реч је о можда најстаријим, централним градским улицама, које су заиста у лошем стању. Општина је за изградњу Улице Поточило путем конкурса добила 24 милиона динара од Министарства за равномерни регионални развој. Она ће, међутим, коштати пуно више јер је осим нове асфалтне подлоге, на потесу од Мушине чесме до зграде Основне школе, потребна и комплетна замена канализационе и водоводне мреже. Али, кључни проблем су, ипак, имовински односи. Испоставило се да питање власништва дуж ове трасе није регулисано на чак 25 парцела. Када је реч о Улици Вранешки пут, ту је ситуација још компликованија. Прво се морају решити имовински односи са Исламском заједницом како бисмо изнад исламског градског гробља најпре изградили потпорни зид, и за ту намену смо из буџета определили 6,5 милиона динара.То је, међутим, само „врх“ леденог брега, процењује се да би ова улица, на крају , могла да кошта и близу 100 милиона динара. Додатни проблем јесте што је према новим законским одредбама неопходно да извођач, у овом случају општина, плати осигурање од штете трећег лица за све објекте старије градње.То су огромне паре које општина нема. Сви ови проблеми, ипак, не значе да ћемо „дићи руке“ од ових послова, само молимо грађане за стрпљење јер су ово компликовани пројекти који ће се радити фазно и трајаће неколико година.

Др Бранко Бјелић

*Каква је судбина раније започетих пројеката, попут Пословног центра на Браношевцу, балон хале у централној туристичкој зони на Бабића брду, канализације у другој туристичкој зони на Златару, понтон плаже на Кокином Броду...Део јавности сматра да су све ово промашене инвестиције и да је власт Српске напредне странке одговорна зашто ови објекти још увек нису у функцији.

-Ово су омиљене теме критичара власти по друштвеним мрежама. Ситуација је следећа: пројекат изградње канализације на Златару, који је већински финансирала држава је због неспоразума на релацији Министарство привреде - Општина Нова Варош на једној и извођача радова на другој страни, завршио на суду. После дужег процеса, а на захтев судског већа, завршено је супервештачење тако да очекујемо да би уз нека мања улагања овај систем могао да се ускоро пусти у функцију. Знатно већа инвестиција је асфалтирање приступног пута, а видећемо када и на који начин ћемо та средства обезбедити. Пословни центар на Браношевцу ће бити у функцији, али сматрам да ће он своју намену најбоље наћи у оквиру будућег стамбеног комплекса чија је изградња планирана на простору несуђеног спортског центра. Када је балон-хала на Златару у питању, ту јесте било пропуста, али првенствено зато што тај пројекат није квалитетно урађен јер се није пуно питала струка. Овај објекат смо, ипак, недавно привели намени. Сада је то модерна теретана у затвореном која ће примарно служити за кондиционе припреме спорстких екипа, које су, иначе, и раније исказивале потребу за једним оваквим садржајем.А понтон плажа ускоро иде на лицитацију, па нека је закупи ко буде заинтересован.

*Два ресорна министра у Влади Србије обећала су средства за изградњу кружног тока на Браношевцу. Да ли ће и када започети радови на овом пројету?

-Истина је да имамо обећања и чврсте усмене гаранције, али се чека сагласност за санацију „Путева Србије“, који ће овај посао радити у оквиру реконструкције државног пута ка правцу Пријепоља односно Бродарева. Рачунамо да ће се пројекат и поред закашњења на крају реализовати, јер није 50 милиона динара превелика инвестиција за државу.


Радиће се и на уређењу туристичке зоне на Бабића брду

*Који инвестициони подухвати ће обележити ову годину и шта се тренутно ради на територији општине, с обзиром на то да је грађевинска сезона у пуном јеку?

-Планираном динамиком се одвијају радови на првој градској котларници на био-масу која се средствима државе, у износу од 230 милиона динара, гради у непосредној близи „нове“ школе на Ражиштима. У плану је да се у рад пусти већ ове грејне сезоне. Ускоро нас очекују и значајна улагања на пољу културе и туризма. Министарство културе је путем конкурса „Градови у фокусу“ определило 10 милиона динара за комплетну замену седишта и итисона у великој сали Дома културе „Јован Томић“, а очекује се и новац за дигитализацију биоскопа и модернизацију опреме. Град је на поклон од државе недавно добио још једну, нову „смећарку“ већег капацитета, вредну 19,5 милиона динара, а коју ћемо уступити на коришћење и одржавање Комуналном предузећу. Оптимисти смо и када су у питању инвестиције у туризам. Очекујемо снажну финансијску подршку Министарства туризма за прву фазу радова на наставку уређења централне зоне на Златару. За почетак требаће нам око 30 милиона динара, а наредних година још два пута толико, како бисмо комплетно средили „срце“ планине. Реч је о модерном туристичком комплексу, који ће поред дрвених кућица са разноврсним асортиманом производа, садржати и инфо-центар, дечје игралиште, линијски парк са амфитеатром и многе друге занимљиве садржаје.

*Какви су планови за модернизацију путне мреже по селима до краја 2024. године?

-До краја ове грађевинске сезоне на десетак путних праваца по селима биће постављено око три километра нове асфалтне подлоге. За ове намене ће из буџета бити опредељено близу 80 милиона динара.

*Да ли ће се и када „крпити џомбе“ на путу Акмачићи - Божетићи и другим саобраћајницама за чије одржавање је задужена локална самоуправа?

-Крпићемо рупе као што смо и до сада крпили. Али, суштина је да се овакви проблеми другорочно реше, а то је немогуће опет због имовинских односа. У питању је нерешен проблем власништа над земљиштем за стотине парцела, за тај посао немамо ни довољно људи ни пара, а без тога нема ни државне помоћи за реконструкцију саобраћајница.


Ускоро и реконтрукција Карађорђеве у дужини од 720 метара

*Општина Нова Варош је на списку локалних самоуправа које ће у наредних неколико година добити подршку Светске банке за обнову инфраструктуре, а у оквиру развојног програма „ЛИД“. Који пројекти су у ужем избору за реализацију?

-Одобрена су нам средства у укупном износу од 155 милиона динара. Ужи избор би била комплетна реконструкција две улице у централној градској зони – правац на потесу од Вртића до Дома културе и од Дома Карађорђевом све до „Ес маркета“. Укупна дужина је 720 метара, а осим асфалтне подлоге, пројекат подразумева и замену водоводне и канализацине мреже.Тај посао, међутим, мало зависи од општине, јер је све под „диригентском палицом“ Министарства грађевинарства и донатора, тако да све у вези ове значајне инвестиције морамо чекати на инструкције државе.

ако видите Нову Варош за четири године односно до краја Вашег мандата?

-У сваком случају је видим као боље место за живот и власт ће уложити огромне напоре да се визија лепше и срећније Нове Вароши и оствари. Али, бојим се, да ни тада неће бити довољно добро, јер се перцепција задовољства грађана драматично променила у односу на неки ранији период .Нема тог пројекта који као локална самоуправа можемо да урадимо, а да њиме највећи број житеља златарског краја буде задовољан. Доста тога се свело на срећу због парцијалних и личних интереса, а не задовољство због општег добра.
---------------------------------
РУКА ОПОЗИЦИЈИ

*Да ли ћете са позиције функције председника општине покушати да релаксирате прилично „затегнуте“ односе на релацији власт-опозиција?

-За љубав је потребно двоје. Први дан када сам именован за председника општине пружио сам опозицији „руку“ сарадње и помирења.Врата кабинета председника су им широм отворена и спреман сам да у интересу грађана и грађанки саслушам и подржим све корисне идеје, иницијативе, предлоге, акције, активности...Имаћу стрпљења и за сваку аргументовану критику, опозиција и треба да буде коректив власти, али нећу дозволити неистине, злонамерно и малициозно политикантство, а у циљу прикупљања јефтиних политичких поена.

---------------------------------
ЧЕТВРТАК ЗА ГРАЂАНЕ

-Као председник општине, трудићу се да будем добар партнер нашим грађанима. Саслушаћу њихове потребе и проблеме, помоћи колико могу, а у складу са законима и овлашћењима.Како би сарадња била што успешнија и ефикаснија, грађани се сваког четвртка у седмици, у периоду од девет до 12 сати, имати прилику да са мном разговарају, изнесу своје примедбе, захтеве, шта год, а претходно да састанак уговоре са надлежнима у Општинској управи – каже за „Варошке новине“ председник општине Нова Варош др Бранко Бјелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.