Прошле године 30 пријава за насиље и занемаривање у породици

Највише трпе жене

Највише трпе жене

Центар за социјални рад у Новој Вароши евидентирао је током прошле године 30 пријава за насиље и занемаривање у породици. То је за трећину мање пријава у односу на период од пре пет, шест година, али је та бројка и даље висока. Она је уједно и сигнал за још снажнију реакцију институција и кампању о значају подизања свести грађана и грађанки да је неопходна „нулта“ толеранција за сваки облик насилничког понашања. Посебно тамо где га никако не би требало бити – у породичном дому.

-Од укупног броја пријављених, у највећем броју су жене жртве насиља, а за разлику од неког ранијег периода, прошле године су доминирале пријаве за психолошко односно психичко малтретирање од стране партнера. Лане је евидентирано и пет старијих лица, двоје младих и троје деце који су претрпели неки облик насиља, занемарене су особе или у ризику од занемаривања – каже за „Варошке новине“ Јелена Лековић, директорка Центра за социјални рад у Новој Вароши.

Већ годинама уназад у овој установи нису забележене пријаве за економско и сексуално насиље над женама у породици. Што не значи да их нема, тврде у овој установи.

-Жртве још увек нису спремне да проговоре о овим проблемима, јер је не само у нововарошком крају, већ у другим деловима земље, ово још увек табу тема. Жртве и средина о овим облицима насиља ћуте, а поприличан број жена није довољно ни освешћен да је то уопште насиље. Зато користимо и ову прилику да охрабримо жене и све друге жртве да било какав облик насилничког понашања одмах пријаве надлежним институцијама – наглашава Лековић.

Према подацима Центра за социјални рад, током прошле године било је и 15 деце са проблемима у понашању и у сукобу са законом, а у старосној групи младих евидентирано је четворо Нововарошана чије је понашање од стране социјалне службе оцењено као неприхватљиво.

-Већ пар година уназад готово иста малолетна лица праве проблеме. Иако су јако млади, они су већ повратници, а њихова дела су све озбиљнија и суровија. Склони су и различитим кривичним делима, а велики проблем нам је како да успоставимо бољу комуникацију са њиховим родитељима односно старатељима који често у потпуности одбијају да сарађују. Новина у односу на неки ранији период је све присутније сајбер насиље преко друштвених мрежа – истиче директорка Лековић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.