Амела ће наредну школску годину похађати у Америци

Пред пут у САД- Амела, Огњен и професорка  Далида

Пред пут у САД- Амела, Огњен и професорка Далида

Амела Рамчевић (17) кренула је на пут преко „баре“. Једина је ученица Средње школе у Новој Вароши која ће нову школску годину похађати у Сједињеним Америчким Државама. Тамо ће боравити у типичној америчкој породици, ближе се упознати са њиховим системом образовања, културом, навикама и обичајима.

У „обећану земљу“ Амела путује као стипендиста ФЛЕКС Програма размене ученика, који је основао Амерички савет за међународно образовање. Ова талентована ученица, која се у Средњој школи образује на смеру електротехничара рачунара, захваљујући одличном познавању енглеског језика, општом културом и информисаношћу, стабилним психолошким профилом личности и многим другим умећима успела је да се издвоји у групу најбољих кандидата и кандидаткиња из двадесетак држава Европе и Азије, пролазећи кроз захтевне елиминационе кругове и тестирања.

-Част ми је што ћу бити део овог Програма. Да се кандидујем мотивисало ме је жеља да упознам нове пријатеље различитих раса и народа, што је право богатство и такође изузетно животно искуство – рекла је пред одлазак за „Варошке новине“ Амела Рамчевић.

Она је за наш лист истакла да су јој, поред нових знања и искустава, очекивања и да у најбољем светлу представи свој град и државу, а да своју личност обогати кроз сусрете и суживот са новим људима.

-Програм видим и као прилику за осамостаљивање и померање својих личних граница и могућности. Нестрпљива сам и да упознам породицу, град и школу у којима ћу боравити и учити – додаје Амела.

Њена менторка, професорка енглеског језика Далида Мусић Авдић каже за наш лист да је Амела одлична кандидаткиња за ФЛЕКС-ов програм.

-После два младића из наше школе, која су у последњих неколико година боравила у Америци као финалисти овог Програма, драго ми је што је ту прилику сада добила једна изузетна девојка јер је то шанса која се пружа једном у животу. За учешће у овом Програму требало је, поред бројних других знања и вештина, имати и велику храброст јер се ученици одвајају од куће, живе и школују се у потпуно другачијем систему и окружењу –каже професорка Мусић Авдић.

А да је Америка заиста „обећана земља“ већ се уверио још један нововарошки средњошколац Огњен Крстић. Он је прошлу школску годину завршио као полазник овог Програма.

-Сједињене Америчке Државе су испуниле сва моја очекивања, чак и много више него што сам могао да замислим. Породица у којој сам био је сјајна, а да бих се осећао као код куће, приредили су ми, између осталог, и прославу крсне славе. Упознао сам пуно другара из различитих делова света, као и највеће атракције и знаменитости у том делу света. Препоручујем свима да се пријаве, јер овај програм има за циљ и да сва стечена знања и искуства након повратка у завичај применимо у својој заједници – каже Огњен, уз тврдњу да Америка фасцинира својим напретком на свим пољима, космополитизмом, као и прилично либералним начином живота.
* * *
Текст је део пројекта „Они су наша будућност, пружимо им више“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                          

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.