Акција добровољног давалаштва крви првог дана „Златарфеста“

У шест акција ове године учествовало око 400 давалаца

У шест акција ове године учествовало око 400 давалаца

Добровољни даваоци крви „отвориће“ и ове године „Златарфест“. Сутра, у четвртак 25. јула, је акција добровољног давалаштва а организатори очекују да ће на њој бити оборен рекорд од прошле године када је крв дало чак 127 добровољних давалаца. Акција је од 9 до 15 часова у Дому културе „Јован Томић“, а организује је Општинска организација Црвеног крста Нова Варош у сарадњи са Заводом за трансфузију из Ужица.

Из Црвеног крста позивају све добровољне даваоце, суграђане и госте, да узму учешће у акцији.

-Због недостатка драгоцене течности свака прикупљена јединица крви живот значи. Позивамо вас да узмете учешће у акцији и помогнете онима која је ова врста помоћи потребна. Одвојите пет минута и спасите нечији живот- апелују Црвени крст и Владан Поповић, председник Друштва добровољних давалаца крви Нова Варош.

У шест акција организованих од почетка ове године, учествовало је скоро 400 давалаца и прикупљено више од 190 литара крви, а Нова Варош је прва у Златиборском округу по броју добровољних давалаца у односу на број становника.

План Републичког завода за трансфузију крви и Црвеног крста Србије је да се због повећаних потреба на нивоу сваке локалне самоуправе достигне проценат од бар пет посто давалаца у односу на број становника.

-Нововарошани су већ 'пребацили' ту бројку. Са постотком од 5,84 убедљиво смо најбољи на територији Златиборског округа и међу најбољима у Републици. Примера ради, град Ужице који има 70.000 становника једва је достигне проценат од 2,85 – каже за „Варошке новине“ Милена Јојевић , секретарка Општинске организације Црвеног крста.

Како смо писали, Општинска организација Црвеног крста и општина Нова Варош награђени су недавно Златном плакетом „Најхуманија општина у Србији“ за 2023. годину. Реч је о престижном признању државног ранга које Црвени крст Србије традиционално додељује локалним самоуправама и организацијама Црвеног крста у знак признања за изузетне резултате постигнуте на омасовљавању добровољног давалаштва крви.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.