Професорка Марина Шапоњић: Руски у школама завређује већу пажњу

Поносна на своје ђаке - Марина са државним шампионкама у познавању руског

Поносна на своје ђаке - Марина са државним шампионкама у познавању руског

Руском језику прети опасност да би у скоријој будућности могао да „утихне“ у нововарошким школама. Разлог је све слабија заинтересованост ђака да га изучавају, а довољна мотивација им није ни чињеница да Нова Варош ове године има државне шампионе у познавању руског - каже за „Варошке новине“ Марина Шапоњић, једина професорка руског језика у нововарошким школама ,која је као врсни предавач призната у земљи и иностранству.

Ђаци Марине Шапоњић већ више од деценије и по остварују изванредне резултате на такмичењима и конкурсима из овог предмета. Она за наш лист каже да је ситуација више него парадоксална и тужна јер би већ у наредних неколико година могло да се деси да сва достигнућа на овом пољу падну „у воду“, као да се никада нису ни десила.

-Ово је најбоља и најгора година за руски језик у нашем граду. Најбоља јер су нововарошке средњошколке Тамара Шапоњић, Софија Вуковић и Аријана Вејсиловић као и осмакиња Ања Попадић, постале државне шампионке у познавању руског, а најгора јер се за изучавање овог предмета од петог разреда основне школе, као другог страног језика, недавно определило свега 15 ученика и ученица од укупно 65 четвртака колико их има у ОШ 'Живко Љујић'. Шта је проузроковало овако слабу заинтересованост, нико са сигурношћу не може да каже, али је чињеница да овај податак разочарава, депримира, демотивише и мене као професора и ђаке који од 2009. године остварују тоталну доминацију на свим значајним смотрама знања – истиче професорка Шапоњић.

Врсни предавач- Марина Шапоњић

Она подсећа да је руски језик „на мишиће“ преживео кризу 2001. када је тадашње општинско руководство покренуло иницијативу да се овај предмет избаци из наставе ,са образложењем да је за децу примарно да изучавају енглески јер се земља окреће ка Западу, просперитету и реформама.

-И после скоро две и по деценије поново се враћамо на почетак. Сада из другачијих разлога, али са истим циљем да се никако не деси да у нашем граду утихне језик на коме су написана најлепша дела светске књижевности, језика културне и технолошке велесиле која је оставила неизбрисив траг у литератури, музици, сликарству, позоришту, филму, науци. Генерације младих 'русиста' које сам испратила за 25 година рада, су ми највећа мотивација да истрајем у борби да се руски језик и даље чује и говори нашим школама – каже професорка Марина Шапоњић. 
------------------------------------------------------------
БРОЈНЕ НАГРАДЕ

Професорка Марина Шапоњић предаје руски у градској ОШ „Живко Љујић“ и Средњој школи. Лауреаткиња је престижне „Пушкинове награде“ коју јој је за најбољи есеј у 2019.години доделила „Московска газета“. Добитница је и специјалне захвалнице Славистичког друштва за 2021, а међу многобројним признањима издваја се још и награда угледног московског Института за међународну сарадњу и развој који ју је уврстио међу 20 најбољих светских професора руског језика и књижевности ван говорног подручја Руске Федерације.

Она међутим са жаљењем констатује да и поред свега никада није добила признање на општинском нивоу, а да општинско руководство није организовало пријем за девојке које су пролетос постале државне првакиње из руског.

-То је само доказ да је најтеже бити кнез у свом селу- закључује професорка Шапоњић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.