У Средњој школи има слободних места на свим образовним профилим

У први разред уписали 72 ђака- Средња школа

У први разред уписали 72 ђака- Средња школа

Средња школа у Новој Вароши уписала је у прву годину 72 ђака, баш као и лане. И поред тога, након два уписна круга остало је непопуњено 40 места на четири понуђена образовна профила. Највеће интересовање овог пута владало је за природно-математички смер и за школовање за занимање машинског техничара моторних возила.

На гимназијском природно-математичком смеру уписало се 20 будућих средњошколаца, а преостало је још осам слободних места. За упис је било потребно минимум 68,75 бодова. На јесен ће у клупе Средње школе сести и 15 ученика и ученица који ће се образовати на гимназијском друштвено-језичком смеру, који је након две године конкурсом Министарства просвете поново враћен у „лепезу“ смерова у Новој Вароши. Минимални број бодова био је 62,10, а остало је још 13 слободних места

Како су показали уписни резултати, за профил електротехничара рачунара определило се 16 бивших осмака, а неупражњено је још 12 места. Минимални број освојених бодова био је 53,22. За занимање машинског техничара моторних возила школоваће се 21 ученик и ученица, а остало је још седам слободних места. Овде је, иначе, био најнижи „праг“ знања и износио је 50,16 бодова.

-Задовољни смо резултатима јер смо након два уписна круга успели да формирамо четири одељења, а очекујемо да ће број ђака бити и већи након трећег круга уписа који је 22. и 23. августа. Пошто има довољно слободних места на свим образовним профилима, позивамо ученике који су из неког разлога одустали од првобитне жеље да се школују ван Нове Вароши, да се упишу се у нашу установу и наставе даље образовање у свом родном граду. Напомињем да је за упис у овдашњу Средњу школу потребно да ђаци имају 50 бодова, што је иначе доњи праг за упис на образовним профилима у трајању од четири године – истиче за „Варошке новине“ Бранка Ракоњац, директорка Средње школе у Новој Вароши.

Бранка Ракоњац, директорка Средње школе

Она наглашава да је овакав резултат уписа оправдао аргументацију и напоре школе упућене ка ресорном Министарству да им се планом уписа након више година одобри могућност формирања четири одељења.

-Циљ је био да се за свих 113 осмака колико их је ове године било на територији нововарошке општине, обезбеди место у Средњој школи како би свима била пружена шанса да се уколико то желе школују у свом родном граду. То је стратешки важно на 'дуже стазе' јер смо мала средина са све слабашнијом ученичком популацијом и великим миграционим проблемима – апострофира Ракоњац.

У последњих десетак и више година се, међутим, и поред свих напора, иницијатива и ангажовања просветара, наставља тренд одласка ван Нове Вароши ђака стасалих за полазак у први разред средње школе. Процењује се да ће и ове јесени тај број бити минимално 30, а можда и више, што ће бити познато у другој половини августа када се заврше испити за осмаке који су остали на полагањима. Апсолутни негативни рекорд у том погледу „оборен“ је школске 2019/20. када је златарски крај напустило чак 58 свршених осмака.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.