Комунална вода и за сеоска домаћинства

У пет села 305 потрошача: Комуналци на терену

У пет села 305 потрошача: Комуналци на терену

До двадесетак кућа и викендица на Тодоровића брду коначно је стигла вода из градског водовода, а у изградњу три километра новог цевовода и црпних постројења из општинске касе је уложено скоро три милиона динара. Газдоваће Комунално предузеће „3.септембар“, а ово је само један од водовода на сеоском подручју којима тренутно управља ово јавно предузеће.

Комуналци су до сада делимично преузели сеоске водоводе у Бурађи, Горњој Бистрици, Дрмановићима, Амзићима и део водовода у Божетићима на Боровитој главици, са укупно 305 потрошача. Стручна комисија у којој су били представници општинске управе и Комуналног, прегледала је и већину других сеоских водовода, али и поред законске обавезе њихово преузимање неће ићи ни мало лако. Списак недостатака је обиман, па ће локална самоуправа морати да обезбеди значајна средства за њихову реконструкцију.

- Већина сеоских водовода је у прилично лошем стању. Недостају адекватне каптаже, струја за рад пумпи, водоводна мрежа је углавном лоша, имају више прикључака од пројектованих и мањак воде, а не постоје мерни инструменти нити се мери утрошак воде. Тек када се реконструишу у складу са законом Комунално предузеће ће их сукцесивно преузети на управљање и руковођење, а реализација планова зависи од општине као оснивача и буџетских средстава која су планирана за ове радове – каже директорица Комуналног предузећа „3. Септембар“ Сузана Шуљагић.



У Комуналном предузећу кажу да су сеоски водоводи комплексан проблем и да је сваки прича за себе, па се у решавање проблема морају укључити све заинтересоване стране како би се нашло најбоље решење.

-Велики проблем је и отпор појединих месних заједница да прихвате обавезу и сеоске водоводе предају на управљање комуналном предузећу, јер знају да ће од тога тренутка морати да плаћају утрошену воду. Изговор им је да су изградњу водовода сами финансирали, а отпор је углавном у оним месним заједницама где до сада нису имали проблем са количином воде. Без обзира на све, тамо где преузмемо сеоске водоводе ми ћемо наше обавезе ревносно извршавати, уз максималну подршку оснивача – каже Шуљагићка.

Цена кубика воде за потрошаче на сеоском подручју је иста као и у граду 54,9 динара, рачунајући и ПДВ, осим у Бурађи, док је накнада за одржавање водоводног прикључка 340 динара. Комуналци кажу и да су проблеми у наплати мање –више исти.

-Тренутни број запослених које имамо може и мора да поред градског успешно одржава и преузете свеоске водоводе. Међутим, са повећањем броја водовода под нашом надлежношћу то ће свакако бити проблем, првенствено због велике дислоцираности сеоских водовода и недостатка адекватног возног парка, мислим пре свега на возила за транспорт запослених и потребног материјала- каже директорица Комуналног Сузана Шуљагић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.