Крстоноше на Колашинском брду

Код шест метара високог крста у Соколови (Фотоси: Ж. Дулановић)

Код шест метара високог крста у Соколови (Фотоси: Ж. Дулановић)

Подари Господе свако добро, здравље, срећу и благостање овом и околним селима. Својом милошћу дај да куће буду пуне чељати, поља и воћњаци да обилно рађају а стока да се множи. Заустави разорне ветрове и друге непогоде и дај кишу када треба ... Мештани Соколове у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражевићима читали су данас заветну молитву за здравље и берићет и ломили славски колач код записа у камену и шест метара високог спомен-крста на Колашинском брду.

Крстоноше су након литургије кренуле од манастира Свете Тројице у центру Бистрице. У десетак аутомобила у пратњи месног пароха прошли су засеоцима, и потом Колашинским брдом,  кроз ливаде и засејана поља, до старог записа у камену .

Заветна молитва чита се у недељу пред Петровдански пост, а традиција је обновљена пре десетак година. Након молитве мештани су наставили дружење под шатром, а домаћини овогодишње славе били су комшије Томо Млађеновић и Милош Тртовић са својим породицама.

Мештани су овде опет почели да се окупљају када је власник имања Зоран Колашинац пронашао запис у облику камене трпезе који је деценијама био заборавњен у шушкору и трави и подигао га на тек озидано постоље. Запис су далеке 1930. године исклесали чувени каменоресци Милорад Дучић – Амиџа и Борисав Колашинац, а све до пред крај Другог светског рата одавде су кретале крстоноше. Пре пет године на оближњем узвишењу добровољним прилозима мештана подигнут је и заветни спомен-крст „у славу и част ратницима 1912-1918. из Бистрице, Дражевића и Челица“, који је по свом изгледу и димензијама јединствен у нововарошком крају.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.