За енергетску санацију 10 милиона, ускоро јавни позив

Највеће  интересовање за замену столарије

Највеће интересовање за замену столарије

Министарство рударства и енергетике одобрило је општини Нова Варош пет милиона динара за енергетску санацију породичних кућа и станова. Из општинског буџета обезбеђено је још толико, па ће на укупно 10 милиона динара субвенција и ове године моћи да рачуна више од 80 домаћинстава. У локалној самоуправи кажу да ће ускоро бити расписан и јавни позив.

Ово је иначе четврта година како Министарство рударства и енергетике и општина Нова Варош субвенционишу радове на енергетској санацији домаћинстава. Прве две године, за ову намену било је опредељено укупно 11 милиона динара, а субвенције је добило 86 домаћиства, углавном за замену столарије.

-Из године у годину интересовање грађана је све веће, па су држава и општина 2023. за ову намену издвојиле укупно 10 милиона динара, а помоћ је добило 81 домаћинство. Највеће интересовање је и даље за замену столарије, а субвенционишу се и постављање термичке изолације, замена котлова и грејне мреже, као и уградња соларних панела. У прве три године примене мера субвенционисани су радови у укупно 167 нововарошких домаћинстава, а велики број пријављених очекујемо и ове - каже за „Варошке новине“ председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Помоћ државе за енергетску санацију у укупном износу од око две милијарде динара ове године добило је 137 локалних самоуправа у Србији. У претходне три године, више од 30.000 домаћинстава искористило је подршку државе, а уштеде су велике.

-Грађани ће у овим општинама и ове године моћи да замене столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, поставе соларне панеле и колекторе, уз субвенције које иду од 50 до 65 одсто вредности инвестиције. Такође, први пут расписујемо посебне јавне позиве за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања- рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандвић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.