Црвеном крсту у Новој Вароши републичко признање за хуманост

Плакета - најхуманија општина у Србији

Плакета - најхуманија општина у Србији

Општинска организација Црвеног крста и општина Нова Варош добитници су Златне плакете „Најхуманија општина у Србији“ за 2023. годину. Реч је о престижном признању државног ранга које Црвени крст Србије традиционално додељује локалним самоуправама и организацијама Црвеног крста  у знак признања за изузетне резултате постигнуте на омасовљавању добровољног давалаштва крви.

У општини Нова Варош која према последњем попису има 13.573 становника, удео добровољних давалаца крви износи 5,84 процента, што је према образложењу, изузетан резултат. Прошла година је у овој области друштвеног прегалаштва била рекордна. У 12 организованих акција учествовала су укупно 793 добровољна даваоца, захваљујући чијој је хуманости прикупљено чак 396 литара крви. Захваљујући томе општина Нова Варош је убедљиво прва у Златиборском округу и међу 11 најхуманијих у Држави.

-Ово је признање читавој општини и свим њеним житељима. Част нам је што је овакав изванредан учинак препознат на нивоу Србије, а признање које је додељено први пут нашој општини додатни је подстицај да наставимо да обарамо рекорде на пољу добровољног давалаштва крви и да као организација још активније радимо на мотивисању грађана да дарују крв и тиме помажу људима у невољи– каже за „Варошке новине“ Милена Јојевић, секретарка Општинске организације Црвеног крста.

Плакетe су уручене јуче у свечаној сали Црвеног крста Србије у Београду, а поред Нове Вароши признања су добила још три града и седам општина који су се током прошле године посебно истакли на пољу афирмације и популаризације добровољног давалаштва крви – Крагујевац, Пожаревац, Пирот, Деспотовац, Лазаревац, Бабушница, Обреновац, Мајданпек, Инђија и Штрпце.

Награду је у име Општинске организације Црвеног крста у Новој Вароши примила Милена Јојевић, а свечаности су присуствовали и председник Удружења добровољних давалаца крви Нове Вароши Владан Поповић и члан Управног одбора Општинске организације Црвеног крста Вукосав Бојовић.

-Нова Варош је мали град великих и хуманих људи, а о томе најбоље сведоче наши добровољни даваоци крви- каже Јојевић.

 Плакета "Најхуманија општина", признање Црвеног крста Србије, додељује се традиционално сваке године поводом 14.јуна – Светског дана добровољних давалаца крви.

Признање у праве руке - Вукосав Бојовић, Милена Јојевић и Владан Поповић

Плакете су награђенима уручене јуче у Београду

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.