Лидији и Урошу републичка награда „Мали Пјер“ за карикатуру

Друго место на такмичењу- рад Уроша Јаковљевића

Друго место на такмичењу- рад Уроша Јаковљевића

Основци из златарског краја недавно су по ко зна који пут ове године осветлали образ на републичким такмичењима. Урош Јаковљевић, ученик ОШ “Живко Љујић“ из Нове Вароши освојио је друго, а Лидија Илић из ОШ “Гојко Друловић“ у Радоињи треће место на државној смотри за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер 2024“.

Урош је ових дана завршио осми, док је  Лидија  пети разред. Ласкава признања изборили су у конкуренцији 579 радова пристиглих из више од стотину школа широм Србије. Радове је оцењивао стручни жири у коме су ове године били карикатуристи Тошо Боровић и Никола Драгаш, и ликовни педагог Александар Загорац.

Урошева другонаграђена композиција осликава са каквим страховима и мислима се данас суочавају млади људи и деца. Лидија из свог угла, а на шаљив начин, у свом раду преноси ведре поруке великих српских песника о лепоти одрастања и детињства.

О лепоти одрастања- рад Лидије Илић

-Успех ових талентованих ђака је круна њиховог вишегодишњег неговања талента, али и вредног рада, залагања, маштовитости и ентузијазма. Млади карикатуристи из нововарошког краја већ годинама уназад постижу изванредне резултате на овом такмичењу – лане су чак освојили прво и друго место. Урошева и Лидијина награда су потврдиле доминацију наших ученика на смотри 'Мали Пјер', коју, иначе, фантастично организује организација 'Пријатељи деце Србије' под покровитељством министарстава просвете и културе – истичу у изјави за „Варошке новине“ Лидијина наставница ликовног Весна Миливојевић Јоксимовић и Урошева Милка Лојаничић.

Иначе, на Филозофском факултету у Београду је 28.маја организована свечана додела признања, на којој су овдашњим младим карикатуристима уручене дипломе и вредни поклони (међу њима и професионални комплети за цртање са оловкама, креонима и угљеним штапићима). Истог дана отворена је и колективна изложба награђених и похваљених карикатура – њих око 70, међу којима је и рад Јоване Ратковић, ученице осмог разреда из ОШ“Живко Љујић“.

Урош Јаковљевић, ОШ "Живко Љујић"

Лидија Илић, ОШ "Гојко Друловић"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.