Нацрт просторног плана за гасовод према Новој Вароши

Линијски део гасовода ићи ће подземно (илустрација, Фото:Flickr)

Линијски део гасовода ићи ће подземно (илустрација, Фото:Flickr)

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ставило је на јавни увид Нацрт просторног плана подручја посебне намене са елементима детаљне регулације за разводни гасовод Златибор – Пријепоље са одвојцима за Прибој и Нову Варош, и разводни гасовод Tутин – Сјеница. Носилац израде плана је Агенција за просторно планирање и урбанизам Србије, а наручилац „Милениум Тим“ доо Београд.

Границама Просторног плана површине 861 хектара, обухваћена су два одвојена гасоводна система укупне дужине од око 107 километара и ширине око 600 метара, а план је да се једноцевни линијски део гасовода у целини постави подземно.Траса будућег гасовода већ је маркирана на терену, а према приложеним мапама, главни вод би на територију општине Нова Варош из правца Златибора ушао преко Доброселице. Даље би преко Драглице, Сеништа, Рутоша, Бистрице и Дренове „отишао“ за Пријепоље. У Рутошима би се налазила „разводна станица“. Један крак би преко Радоиње, Дражевића и Тикве ишао за Нову Варош, а други преко Кратова и Бање за Прибој.

Како је истакнуто у документу, гасификацијом ће се обезбедити даљи економски развој Прибоја, Нове Вароши, Пријепоља и Сјенице. Због гасификације Златиборског округа „Србијагас“ се још крајем 2021. задужио 40 милиона евра, а скору изградњу гасовода прошле године најавио је и председник Србије Александар Вучић . 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.