Коалиција око СНС освојила већину одборничких мандата

Гласало се на 39 изборних места

Гласало се на 39 изборних места

Коалиција око Српске напредне странке освојила је највише гласова на локалним изборима у Новој Вароши и сама ће, као и пре четири године, моћи да формира општинску власт. Изборни цензус прешло је пет од укупно шест изборних листа. Опозиција је признала изборни пораз и најавила да ће политичку „борбу против режима, још јаче и снажније“ наставити у локалном парламенту.

У клупама Скупштине општине Нова Варош је 27 одборничких места. Према још увек незваничним подацима, коалиција у којој су Српска напредна странка, Социјалстичка партија Србије, Здрава Србија Милана Стаматовића, Српска странка Заветници-Милица Ђурђевић Стаменковски, ПУПС и ГГ „Нови људи за Нову Варош“ имаће 15 мандата. По пет одборничких места освојили су ГГ „Опстанак“ Димитрија Пауновића и коалиција „Сложно за Нову Варош“ у којој су Демократска странка, Српски покрет Двери, Нова Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије. Једног одборника имаће странка Ново лице Србије, колико и ГГ „Бошњачка грађанска иницијатива“. Испод црте остао је Бошњачко српски савез и поред тога што је као једина листа националне мањине имао мањи изборни цензус.

-Од 12.488 уписаних, на локалним изборима 2. јуна гласало је 7.594 бирача, осносно 60,81 посто. Листа 'Александар Вучић-Нова Варош сутра' добила је 3.706 гласова бирача (50,08 посто), листа 'Сложно за Нову Варош' 1.461 (19,74 посто), а ГГ 'Опстанак' 1.311 гласова (17,72 посто). Четврта по броју освојених гласова је листа 'Милош Парандиловић-Ново лице Србије-Бирам борбу“ којој је поверење указало 463 бирача (6,26 посто), док је ГГ 'Бошњачка грађанска иницијатива' добила 349 гласова (4,72 посто). За листу 'Бошњачко српски савез-БОСС-Самир Тандир' гласало је 110, односно 1,49 посто од изашлих на изборе- кажу за „Варошке новине“ у Општинској изборној комисији.

На овим локалним изборима излазност је била доста мања него на локалним изборима у јуну 2020. који су одржани заједно с парламентарним и на које је и поред бојкота дела опозиције, од 13.195 уписаних изашло 9.439 бирача, односно 71,55 посто. На њима је коалиција СНС-ГГ „Нови људи за Нову Варош“-СДП освојила 16 мандата (4.933 гласова), СПС четири (1.381 глас) и Здрава Србија један мандат (446 гласова), збирно 21 одборника, односно шест одборника више него на изборима одржаним јуче на које су изашли заједно. ГГ „Опстанак“ је пре четири година добио поверење 1.181 бирача и четири одборничка мандата, док су по једног одборника имали ГГ „За бољу Нову Варош“ Николе Јелића и СНП.

Иначе, локални избори 2. јуна одржани су у Београду и још 88 градова и општина у Србији, тамо где локални избори нису одржани средином децембра прошле године када и парламентарни. У Златиборском округу у  Ужицу, Ариљу, Сјеници, Чајетини и Новој Вароши.  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.