Потписан уговор са 20 пољопривредника о додели пластеника

Донација није у новцу већ у пластеницима- са потписивања уговора

Донација није у новцу већ у пластеницима- са потписивања уговора

Општина Нова Варош и Фондација Ана и Владе Дивац потписали су данас уговор са 20 пољопривредних произвођача који су на конкурсу добили типске пластенике за биљну производњу димензија 6 x 3 x 21 метара. Средства за њихову набавку су обезбеђена из Локалног фонда за развој пластеничке производње који има укупан буџет од три милиона динара. Појединачна цена пластеника је 215.000, а учешће пољопривредника 30 одсто цене, односно око 61.000 динара.

Како је саопштено, на конкурс који је расписан 15. марта могли су да се пријаве пољопривредници који имају регистровано пољопривредно газдинство, а желе да отпочну или прошире свој посао везан за пластеничку производњу. Предност су имале вишечлане породице које живе и раде на селу. Циљ пројекта је да се пољопривредници оснаже и да им се омогући економско јачање.

-Ради се о поштеним и честитим домаћинима, који су живот везали за село и живе од пољопривреде. Додела 20 пластеника представља конкретан корак ка модернизацији нашег пољопривредног сектора и побољшању животних услова наших пољопривредника. Ови пластеници не само што ће омогућити проширење производних капацитета, већ ће и отворити нова радна места, подстаћи иновације и донети просперитет нашим руралним заједницама- рекао је Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Мали пољопривредни произвођачи у Србији су под великим утицајем климатских промена којима се тешко прилагођавају. Како кажу агрономи, прелазак производње са отвореног поља у заштићен простор један је од начина да се они прилагоде и осигурају стабилне приносе.

-Са општином Нова Варош имамо дугогодишњу успешну сарадњу и драго ми је да је она међу првим општинама у Србији која је препознала потребу да се да шанса малим пољопривредницима да пређу на пластеничку производњу и основала заједно са нама Локални фонд за развој пластеничке производње- каже Милијан Мараш, менаџер за пољопривредне пројекте у Фондацији Ана и Владе Дивац.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.