На изборима у Новој Вароши учествује шест изборних листа

Право гласа има 12.488 грађана - зграда Општине

Право гласа има 12.488 грађана - зграда Општине

На локалним изборима 2. јуна у Новој Вароши учествоваће шест изборних листа, што је нешто мање него пре четири године. Избори ће се истог дана одржати у више од 80 градова и општина у Србији, тамо где локални избори нису одржани средином децембра прошле године када и парламентарни.

У Новој Вароши за наклоност бирача бориће се по две коалиције и групе грађана и две странке које иду самостално. Српска напредна странка излази у коалицији са Социјалистичком партијом Србије, Партијом уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије, странком Здрава Србија Милана Стаматовића, Српском странком Заветници -Милица Ђурђевић Стаменковски и ГГ „Нови људи за Нову Варош“, док су у опозиционој „Сложно за Нову Варош“ Демократска странка, Српски покрет Двери, Нова Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије. На изборима учествују и групе грађана „Опстанак“ и "Бошњачка грађанска иницијатива", као и странка Ново лице Србије. Листа странке Бошњачко српски савез једина је изборна листа националне мањине, и као таква имаће и мањи изборни цензус.

-Гласаће се на 39 бирачких места, од којих је 10 у граду, као и на парламентарним изборима. Биралишта ће бити отворена у времену од 7 до 20 часова, а да би гласали грађани ће морати да покажу на увид важећу личну карту или пасош. Малолетна лица која стичу бирачко право најкасније на дан избора 2. јуна, могу гласати само уколико су се уписала у јединствени бирачки списак – каже за „Варошке новине“ Јелена Лековић, председница Општинске изборне комисије.

Према званичним подацима, право гласа на територији општине Нова Варош имају 12.488 бирача. Међу њима је и 158 Нововарошана који имају место пребивалишта у другој општини.

-Допуна Закона о јединственом бирачком списку, коју је недавно усвојила Скупштина Србије на предлог дела опозиције, предвиђа да грађани који су променили пребивалиште у протеклих 11 месеци неће моћи да гласају на новој адреси. То у нашем случају значи да ће 158 одсељених морати да на предстојећим локалним изборима гласа на адреси у Новој Вароши на којој су били пријављени до 3. јула 2023. године- појашњава за "Варошке новине" Мирел Рољевић, начелник Општинске управе у Новој Вароши.

На последњим локалним изборима 21. јуна 2020. године, које је бојкотовао део опозиције, у Новој Вароши је учествовало осам изборних листа, а излазност је била 77,55 посто. Цензус је прескочило њих шест, а највеће поверење добила је листа коалиције СНС – ГГ „Нови људи за Нову Варош“ – СДП која је са 16 одборника сама формирала власт. СПС и ГГ „Опстанак“ освојили су по четири одборничка мандата, а по један ГГ „За бољу Нову Варош“, Здрава Србија и СНП.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.