Четири милиона за пољопривредна удружења

Паре и овчарима и козарима: На имању Раденка Боранијашевића

Паре и овчарима и козарима: На имању Раденка Боранијашевића

Општина Нова Варош ће са 4.000.000 динара подржати пројекте, програме и активности девет удружења чија је примарна делатност област пољопривреде, а која делују на подручју златарског краја.

На финансијску подршку локалне самоуправе, у износу од 1.250.000 динара, моћи ће да рачуна Удружење произвођача јагодичастог воћа “Златни брег”, које је на општинском конкурсу кандидовало пројекат “Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош”. Овим програмом предвиђена је, у највећем обиму, набавка садница малине, боровнице, као и дрвенастог воћа (шљиве, јабуке, крушке).

Локални пчелари – чланови удружења “Златарка” ће за суфинансирање пројекта “Златни златарски мед”, из градске касе добити 800.000 динара. И ове године ће кроз пројектно суфинансирање бити подржани и локални стрелци из система противградне заштите. Они су се, у складу са законском регулативом,лане ујединили у удружење како би могли да остваре право на подршку из општинског буџета. Двадесетак стрелаца, распоређених у 10 противградних станица, моћи ће да рачунају на 600.000 динара и то за реализацију пројекта под називом “Смањење штетних последица града на пољопривредне усеве”.

-Средствима од по 300.000 динара, општина ће подржати и програме удружења одгајивача оваца и коза “Китоња” и пољопривредних произвођача “Златар натура”. Они су на конкурс кандидовали пројекте “Сточарство-останак и опстанак” односно “Одрживи развој пољопривреде”, коме је примарни циљ набавка соларне сушаре – кажу у надлежној општинској комисији за вредновање и рангирање пројеката И програма удружења грађана на пољу аграра.

Хуманитарна организација “Стара Рашка” са седиштем у Београду имаће на располагању из градске касе 250.000 динара за спровођење пројекта “Ревитализација села – набавка и подела садница и пољопривредне механизације”.

Први пут ће на финансијску подршку Општине, у износу од 200.000 динара моћи да рачуна Удружење произвођача хељде “Златарска хељда”. Овдашњи хељдари ће новац добити за реализацију пројекта “Унапређење производње и прераде хељде”.

Из општинске касе Удружење сточара “Увачка река млека” добиће такође 200.000 динара, а паре ће определити за спровођење пројекта “Унапређење сточарства и прераде млека”. Путем конкурса, локална управа подржаће са 100.000 динара и Удружење произвођача сира “Златарски сир”. Ова средства биће довољна за куповину машине за вакуум паковање овог брендираног производа са заштићеним географским пореклом.

-Пројектно суфинансирање пољопривредних, као и свих осталих удружења грађана, најделотворнији је модел помоћи локалне самоуправе, који при томе има и законско упориште. Путем јавних позива подстичемо пољоприведнике да се удружују, сарађују и значајније ангажују да своје идеје преточе у квалитетне пројекте и са њима конкуришу, како на локалним, тако и републичким односно иностраним конкурсима – сматра Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош , који је, иначе, потписник Одлуке о додели буџетских средстава за програме пољопривредних удружења. Он наглашава да ће Општина наредне године издвојити још више средстава за помоћ удружењима пољопривредника.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.