Министар туризма обећао нову помоћ државе за развој Златара

У развој туризма до сада уложено  близу милион евра

У развој туризма до сада уложено близу милион евра

Држава је у протеклих неколико година у развој туризма у општини Нова Варош инвестирала близу милион евра, а план је да и у наредном периоду буде уложено још толико – истакао је министар туризма и омладине Хусеин Мемић приликом јучерашње посете златарском крају.

Он је са општинским руководством најпре разговарао о пројектима који због свог значаја имају потенцијал да добију подршку државе, а потом и обишао и туристичку зону на Бабића брду где је ово Министарство последњих година највише инвестирало.

-Чуо сам много добрих идеја и планова на које све начине би туризам овде доживео још већу експанзију, а са циљем да читав крај и једна од најлепших планина у земљи имају што више гостију и остварених ноћења. Један од тих пројеката, које је општина кандидовала на овогодишњем конкурсу Министарства туризма, у ширем смислу се односи на комплетно уређење централне туристичке зоне на Златару, и као такав заслужују финансијску и сваку другу помоћ из републичке касе. Ако не одједном, онда из више фаза и уз суфинансирање Општине – нагласио је министар Мемић.


Уз помоћ Министарства изграђен је и стадион за висинске припреме

О каквом се пројекту ради појаснио је заменик председника општине др Бранко Бјелић.

-Реч је о изградњи додатне инфраструктуре и проширењу 'лепезе' садржаја и понуде којима би се комплетирало уређење централне туристичке зоне. Пројекат, између осталог, подразумева изградњу амфитеатра у 'срцу' планине за потребе различитих догађаја и манифестиција, као и линијског парка, додатних типских објеката и слично. Укупна вредност инвестиције је око 90 милиона динара, а за почетак смо код ресорног Министарства аплицирали за средства у првој фази радова, на парцелама на којима су решени имовинско-правни односи – казао је Бјелић.

Заменик председника општине је подсетио и да се уређењем овог централног дела планине започело пре неколико година и да су у том периоду, уз подршку државе, изграђене бројне пешачко-бисциклистичке и трим стазе, видиковци, дечји терен, унапређена спортска инфрастуктура...

-Помоћ министра ће нам требати за још један велики пројекат. То је Визиторски центар на Растокама, чија се изградња наметнула као императив због великог броја посетилаца Увца и уређења ове  најактрактивније локације –рекао је Бјелић.


Разговарало се о новим пројектима- састанак у згради Општине

Председник општине Радосав Васиљевић захвалио се министру Хусеину Мемићу на досадашњој више него плодоносној сарадњи у реализацији бројних развојних пројеката на пољу туризма и изразио очекивања да ће она бити још чвршћа у будућности.

-Потпуну слику овог дела Србије ће и у туристичком и сваком другом смислу променити и велики пројекти које држава наредних година планира да реализује у области унапређења путне инфраструктуре. Првенствено мислим на изградњу брзе саобраћајнице која ће Нову Варош повезати са будућим ауто-путем преко Дуге пољане и Пештера. Циљ нам је да у коначници Златар, Сјеница, Пријепоље и читав овај део Србије постану јединствена туристичка дестинација која ће својом лепотом и богатом понудом привући велики број гостију из читаве земље и региона – закључио је министар Хусеин Мемић. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.