Весело и ове године на Дан младости

Слављеничка торта

Слављеничка торта

На Великом брду изнад Нове Вароши и овог 25. маја играло се козарачко коло и певала бивша химна „Хеј Словени“. На прославу је дошло и старо и младо, сви којима је она бивша, велика Југославија још увек у срцу.

Прослава на заравни са које пуца поглед на висове Златара, почела је подизањем на јарбол тробојке са петокраком. Организована је изложба старих војних возила, док се на тихој ватри крчкао незаобилазни војнички пасуљ. По традицији порције су биле обилне и бесплатне, као и освежење. Дружење уз песму, хармонику и гитару потрајало је до дубоко у ноћ.

Дан младости се на овај начин слави још једино овде, а званични организатор пославе је Олд-тајмер Златар - клуб историјских возила и ствари носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА. До распада бивше Југославије, на овај датум се широм земље славио рођендан доживотном председнику и маршалу Јосипу Брозу Титу, а у Београду се организовао слет њему у част.

-Нисам југоносталгичарка, ја сам Југословенка. Нису Југославија били само Тито и Савез комуниста, синдикати, тробојка са петокраком, пионири... Много више је мени Југославија. То је моја домовина и споменар моје младости. У њој сам се родила, под њеним небом проходала, кренула у школу , дала пионирску заклетву, први пут се заљубила и пољубила, отишла на прву игранку, па у диско. Градила себе, стицала пријтеље и завршила школу- рекла је Дина Ибровић, отварајући свечаност.

Дан младости се на Великом брду прославља од 2014. И ове године на прославу су дошли југоносталгичари из околних градова, највише из Пријепоља, Прибоја, Ужица, са Златибора..

-Позивам вас да се сваке године на 25. мај окупимо и прославимо Дан младости као симбол вечног заједничког живота свих народа и народности Социјалистичке федеративне републике Југославије , њихове среће и благостања, без обзира на све што нас дели. Нека нам људско разумевање и жеља за просперитетом буде оно што ће нас спајати – рекао је Џевад Џановић (63) домаћин смотре.

Смотра почела подизањем заставе (Фото: Н. Џановић)

Југославија у срцу (Фото: Н. Џановић)

Свих генерација (Фото: Е. Коленовић)

Кувао се и незаобилазни војнички пасуљ (Фото: Ж. Дулановић)

Дружење уз хаармонику и гитару (Фото: Ж. Дулановић)

Прославу подржао и локални УБНОР

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.