Ернинино сликарство је уметност илујзија и сновиђења

Ерна Паљевац

Ерна Паљевац

Ерна Паљевац, млада сликарке из Нове Вароши, има аутентичан ликовни израз. Њено сликарство је уметност илузије и сновиђења. По оцени критике, Ернине слике су препознатљиве и по екстраваганцији и поетици у ликовном стилу.

Ерна је недавно имала прву самосталну изложбу у родном граду коју су љубитељи ликовне уметности могли да погледају у кафе-бару „Чаршија“. Било је изложено око 40 дела, углавном женских портрета и надреалистичних композиција урађених у темпери које карактеришу особени ликовни рукопис и снажан наговештај авангардности.

-Поетика лирске фантастике ове младе уметнице проткана је илустрацијама младалачких снова и сновиђења кроз симболе и знакове. Пуна је истраживачког духа. Јасан колор грађен је у различитим стањима импресије тренутка, што је њен лични израз и печат – каже академски сликар Боривоје Јовановић.

Ернини портрети, највећим делом женски, осим фантастике и психоделичним елементима, обилују и обрисима фолклора, симболима, знаковима, добијајући тако и снажан стилски карактер. Колорит на Ернинин сликарама је живописан, али, ипак, смирујући тако да на магичан начин комуницира са посматрачем. Попут поезије...

-Или музике, која је поред свемира и природе, једна од мојих омиљених инспирација за стварање. Ја заправо цртам оно што слушам – каже млада уметница Ерна Паљевац за „Варошке новине“ и додаје да својим духом истражује границе уметности, али и активизма и хуманости.

Аутентичан ликовни израз

Ерна Паљевац, иначе, слика од детинства, а свој значајнији уметнички ангажман започиње током студија романистике у Новом Саду. Приредила је две самосталне изложбе у Београду, а учесница је и бројних колективних изложби, међу којима предњаче оне хуманитарног карактера.

Прво самостално представљање у завичају Ерна је уприличила у занимљивом „кафанском“ амбијенту, а са жељом да скрене пажњу јавности да уметност не познаје границе, али и да је локалним ствараоцима потребно више адекватног простора за њихово уметничко делање. Изложбу је свечано отворила једна од менаџерки кафетерије „Чаршија“ Јулијана Јанков.

-Сада, више него икад, култура треба да продре не само у позоришта, музеје, библиотеке, већ и на улице, паркове, наше домове, па и у кафане – нагласила је Јанков.

Изложба у занимљивом амбијенту кафе-бара "Чаршија"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.