Гимназија и Техничка уписују нових 120 ђака

Два образовна профила: Техничка школа

Два образовна профила: Техничка школа

У среду 14. јуна почиње уписна грозница за свршене основце, а две средње школе у Новој Вароши планирају да у први разред упишу укупно 120 ученика, баш као и лане.

Ђаци ће 14.јуна у периоду од девет до 11 сати полагати квалификациони тест из српског односно матерњег језика, наредног дана очекује их провера знања из математике, док ће 16. јуна решавати комбиновани тест сачињеног од питања из историје, географије, биологије, хемије и физике. Коначни резултати биће познати до 23, листа жеља попуњаваће се 24. и 25.јуна од осам до 15 сати. Први уписни рок заказан је за 4. и 5.јул.

Према подацима из конкурса, у Гимназији „Пиво Караматијевић“ имаће места за 60 будућих средњошколаца и то по 30 на природно-математичком и друштвено-језичком смеру. Просветне власти су исти број места одобриле и Техничкој школи, у којој ће од јесени по 30 ученика моћи да се образује за занимања туристичког и машинског техничара моторних возила у трајању од четири године.

И док у Гимназији неће бити промене у структури образовних профила, у Техничкој ће ове године, за разлику од прошле када су се ђаци образовали за занимање електротехничара рачунара, бити актуелизована струка машинског техничара моторних возила.

Према речима председника Актива директора нововарошких основних и средњих школа Риста Поповића, на подручју општине осми разред завршава 130 ђака (четворо мање него у школској 2016/17).Сви они ће највероватније имати места у некој од овдашњих средњих школа јер је пракса потврдила да сваке године у просеку двадесетак осмака настави школовање ван Нове Вароши. Ове године, иначе, на територији Републике има места за укупно 74.000 ученика првог разреда средњих стручних школа и гимназија, а за генерацију која броји 69.000 осмака..

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.