Беби из Ражишта ојарила шесторке!

На понос власнику Хајру Ћућевићу

На понос власнику Хајру Ћућевићу

Коза Беби, власника Хајра Ћућевића (79) из Нове Вароши, ојарила је шесторо, што не памте ни најстарији мештани. Петоро је остало у животу, па поносни власник каже да ће морати да проширује стају у насељу Ражишта, јер нема намеру да распродаје стадо.

Коза Беби алпске расе, пре овога се јарила три пута и увек по двоје, а последње јарење, крајем маја, трајао је скоро читав сат.

Супруга Хасена (73) и комшије кажу да Хајро пази јарад и козу боље него себе. Након што се ојарила Беби је "на посебном режиму", а поносни власник даноноћно бди над њом и њеним породом.

-Намучила се јадница, али је јака, опоравиће се. Храним је јармом и сеном да поврати снагу, а јечам јој дајем тек пошто га проперем, јер се бојим да је прскан. Воли и јабуке, али сваку јој пре јела очистим од трулежи. За Беби пажљиво бирам и осталу храну, јер све мора да буде здраво и чисто- каже Хајро, грађевинац у пензији.

Беби је зачела шесторке у љубавном заносу са наочитим јарцом, који је доведен из Дражевића, из стада познатог козара Раденка Боранијашевића.

-Раденковом 'кривицом' сам пре двадесетак година и почео да гајим козе. Није имао да плати грађевинске радове, па ми је дао козу и јарца. И од тада их имам по неколико у штали, а рад око стоке ме одржава у животу. Тренутно поред Беби гајим још двоје прошлогодишње јаради, која су такође њено потомство- прича Хајро.

Хајро и Хасена Ћућевић живе сами у породичној кући и брду изнад центра града. Деца су формирала своје породице и за послом отишла далеко од завичаја, па уз мало стадо коза, Хајру и Хасени брже прође време.

-Престао сам да једем јаретину, јер како да једем пршуту или печење од живинчета које сам прихватио на порођају и гледао као своје дете. Козе продајем, али преко воље и искључиво онима за које сам сигуран да ће их добро пазити. Али понекад се и преварим у процени. Једном сам због тога узео назад козу и јаре, јер су код новог газде живели у нехуманим условима. Морао сам да их платим по скупљој цени од оне за коју сам их месец дана раније продао, али не жалим- каже Хајро Ћућевић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.