Књижевно вече - Матија Бећковић у Дому културе

Уторак 14. мај у 19 сати

Уторак 14. мај у 19 сати

Песник и академик Матија Бећковић биће гост књижевне вечери у Новој Вароши, коју у уторак 14.маја организују Библиотека „Јован Томић“ и Задужбина „Петар Мандић“ из Београда. Дружење са великим песником и беседником, као и промоција његових најзначајнијих дела, одржаће се у великој сали Дома културе, са почетком у 19 сати, а улаз је слободан. Модератор догађаја је професор српског језика и књижевности и завичајни писац Петко Гујаничић.

Биће ово, иначе, други сусрет барда домаће књижевне сцене и Нововарошана. Бећковић ће говорити своје најлепше песниче „бисере“, као и сегментима из својих чувених беседа о животним вредностима, отаџбини, Косову...

Матија Бећковић је један од најплодоноснијих домаћих стваралаца и спада у ред „песника суштине“. У периоду од 1962.године, када је почео да публикује своја дела, до данас објавио је 18 књига прозе и поезије. Његови књижевни текстови приређивани су и за позоришта и извођени на сценама широм земље, а Бећковић је и аутор телевизијских драма, дечјих једночинки, као и чувене драмске поеме „ЧЕ – трагедија која траје“, преведене на немачки и еглески језик.

Већ је урбана легенда да је великан српског песништва од свог првог хонорара купио карирани сако, који је, уз препознатљиве качкете, и до данас његов „заштитни знак“. Занимљиво је и да је своју прву књигу посветио Вери Павладољској, Рускињи из Ваљева, својој највећој љубави, која му је касније постала супруга и животна сапутница. Поема je и данас изузетно популарна, а својевремено ју је изводио и познати југословенски певач и кантаутор Арсен Дедић.

Матија Бећковић је за своје стваралаштво овенчан бројним престижним награда и признањима, међу којима је и Повеља за животно дело, коју му је прошле године доделило Удружење књижевника Србије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.