Васкршња порука Епископа милешевског Атанасија

Епископ Атанасије у Новој Вароши

Епископ Атанасије у Новој Вароши

Васкрсење Христово, односно Васкрс, како га ми прослављамо као празник, јесте празник сажимања, сажимања целокупног дела Христовог, са свом науком Његовом, са свим оним што је Он учинио, али такође и сажимање целокупног хришћанског искуства живота, сваког од нас појединачно и целокупне историје хришћана – каже се у васкршњој поруци коју је поводом Вакрса упутио Епископ милешевски Атанасије свом верном народу Милешевске епархије, али и свим људима добре воље свуда у свету.

У пастирској поруци Епископ Атанасије је, поред осталог, рекао:

– Ушли смо у најзначајније дане у години, празник Васкрсења Христовога, у догађај којим је Христос започео наше, човечанско, васкрсавање, у догађај који преиначује начин живота, преображава свет и историју. Васкрсење Христово, као догађај, подразумева све оно што је чинио Христос, а нарочито она три дана: Велики Петак, у Суботу и Недељу, сами дан Васкрсења. Ова три дана сачињавају једну целину.

– Васкрсење Христово, односно Васкрс, како га ми прослављамо као празник, јесте празник сажимања, сажимања целокупног дела Христовог, са свом науком Његовом, са свим оним што је Он учинио, али такође и сажимање целокупног хришћанског искуства живота, сваког од нас појединачно и целокупне историје хришћана.

– Читајући Јеванђеље видимо да је Христос често и плакао видећи кроз шта ми пролазимо, и интервенисао је, као Бог, померајући границе природе, лечећи болесне, уразумљујући неразумне, враћајући на прави пут живота залутале, показујући нам право живљење, смислено, својим примером, својим животом.

– Празнујемо љубав Божију према нама, то је основно обележје овога тродневља, петка, суботе, недеље. На Велики петак највише је показао Бог колико нас воли, колико му је стало до нас. Јер је за нас, испред нас, пристао да изађе на Голготу, да буде извргнут свима поругама, понижењима од стране људи, препуштајући себе свесно, добровољно, рукама неправедника, безбожника, да га они вежу као разбојника, и да га као разбојника, Њега, Праведнога, Безгрешног, распну на Крсту као нашег предводитеља. Јер Он пострада као јагње узевши на себе наше кривице, наше грехе.

– Христос затим улази у искуство смрти. Обележје Суботе је то да је Христос боравио на том простору нашег искуства животнога, јер ми у гроб улазимо. А Он уђе у гроб да каже: И кад тамо одете нисте сами, Бог је са вама, има вас Бог у виду. И показа Бог своју божанску силу у нашој природи, кроз нашу природу, слабашну, тако што кроз нашу слабашну природу васкрсе из мртвих, њу, ову природу, усправи из гроба и даде јој силу да живи, да увек побеђује слабости, да увек побеђује грех, дајући јој моћ да увек живи љубављу.

– Све нас Господ позива на то да Га имамо у свом памћењу, и то баш онаквога, љубећег, моћног, увек присутног са нама, и као онога којем је увек стало до нас. И који увек може да нас оспособи, својом љубављу и својом моћи, да се усправљамо и да настављамо, али на прави начин, закључио је Епископ Атанасије, честитајући свима предстојеће празнике радосним хришћанским поздравом Христос Васкрсе!

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.