Пред одборницима и Локални програм запошљавања

Са седнице Скупштине општине Нова Варош

Са седнице Скупштине општине Нова Варош

Седница Скупштине општине Нова Варош заказана за понедељак 29. априла, вероватно ће бити последња у овом сазиву и за разлику од већине претходних нема обиман дневни ред.

Осим о извештаја и предлога програма рада Општинског центра за социјални рад, одборници ће расправљати и о предлогу одлуке о Програму коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Нова Варош. Овим програмом се између осталог планира успостављање сталне контроле квалитета ваздуха, као и уклањање дивњих депонија широм општине и редовно чишћење смећа са ланчанце на Лиму која је постављена пре пар година недалеко од железничке станице у Бистрици у сарадњи са министарством екологије.

Пред одборницима ће се наћи и предлог Локални програм запошљаваља, за чију је реализацију у општинског буџету опредељено 13,5 милиоан динара што је 4,5 милиона динара више него прошле године. Овим средствима биће финансирана реализација програма јавних радова и стручне праксе, док је део средстава опредењен за суфинансирање самозапошљавања у сарадњи са Националном сужбом за запошљавање.

-У 2023. години укупан буџет за програме запошљавања износио је девет милиона динара, а спроведени су програми јавних радова и субвенције за самозапошљавање захваљујући чему су радно ангажована 102 лица. Реализацијом Програма запошљавања у наредном периоду пружиће се могућност за додатно смањење броја незапослених за више од 100 лица годишње, чиме ће се дати значајан допринос даљој тенденцији смањења укупног броја незапослених на територији општине Нова Варош- каже се у предлогу Локалног програма запошљавања за 2024-2026. годину.

На дневном реду седнице Скупштине општине наћи ће се и предлог за израду Плана детаљне регулације будућег туристичког насеља „RH Zlatar Luxury Apartments“ које ће имати 35 викенд кућа за одмор туриста и градиће се код бившег РХ центра „Златар“. Инвеститор је „Metal Investments Europe“ доо из Београда које је пре три године за 2,5 милиона евра од државе купио РХ Центар „Златар“ и више од четири хектара на најлепшем делу планине. РХ Центар је иначе затворен 2011. године и још увек није стављен у функцију.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.