На данашњи дан пре четврт века, НАТО бомбе срушиле мост на Лиму

Доња Бистрица и мост на прузи Београд-бар (Фото: А. Главоњић)

Доња Бистрица и мост на прузи Београд-бар (Фото: А. Главоњић)

На данашњи дан пре четврт века НАТО је срушио железнички мост у Доњој Бистици и тако прекинуо жележничку везу између Србије и Црне Горе. Мост на Лиму, на прузи Београд-Бар, прво је ракетиран у ноћи између 13. и 14.априла, да би 15. априла, око 13.30 сати, био срушен са два пројектила. Друмска веза прекинута је 11. маја у 12.30 сати, када је након више покушаја срушен и Ужички мост на Увцу у Кокином Броду на магистрали ка мору. Током 78 дана НАТО агресије оштећен и друмски мост у Доњој Бистрици на раскрсници путева за Пријепоље и Прибој, а велику штету су претрпели и објекти хидроцентрала „Бистрица“ и „Кокин Брод“.

НАТО агресија на Саветну републику Југославију, тада заједничку државу Србије и Црне Горе, почела је 24. марта 1999. године. До 12. маја, колико је трајала,  најмоћнија војна сила света изручила је на териорију наше општине 43 пројектила велике разорне моћи, причинивши материјалну штету великих размера. Током бомбардовања повређено је 10 лица, док је због потпуног уништења стамбених објеката расељено 18 породица са 48 чланова домаћинстава.

Железнички мост на Лиму срушен је 15. априла

Прве бомбе пале су на нашу општину већ 24. марта, који минут после 20 сати и почетка агресије, када су две „Томахавк“ ракете гађале војно постројење на вису Бријач на Муртеници. Погодиле су објекат посебне намене , али је њихов учинак био минималан јер су војни уређаји били знатно раније измештени. Током НАТО агресије највећу штету претрпела је Доња Бистрица на коју је испаљено чак 20 пројектила. Поред мостова и објеката „Лимских ХЕ“, НАТО бомбе су на овој важној раскрсници путева нанеле штету и угоститељским, пословним и стамбеним објектима, док су месну пошту готово уништили. У више одвојених напада шесторо лица овде је повређено, од којих двоје теже.

Пројектили су падали и по селима Негбина, Акмачићи, Горње Трудово, Дрмановићи, Буковик и Божетићи, али на срећу нису причинили већу материјалну штету. Два месеца након бомбардовања, ова села је обишла Општинска комисија за процену ратне штете, проширена предстваницима суда, јавног тужилаштва и стручним сарадницима и вештацима и у свом извештају констатовала да је „радиолошка радијација испод границе која угрожава средину“ али да су грађани забринути.

- Протоком времена уочавају се промене на листу, трави, плодовима и другом растињу, а грађани у страху од радијације неће да користе воће и шумске плодове. Опала је млечност крава и оваца, како кажу домаћини 30 посто. Неке ретке, али стално присутне птице и животиње као што су белоглави суп, голуб,јеребица, дивља патка, срна и друге су углавном биле отишле. Сада се делимично враћају- констатовала је Општинска комисија у свом извештају, на основу резултата добијених током десетодневног обиласка терена у јуну 1999. године

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.