Бајрамска софра служиће сe и ове године испред Дома културе

Подсећање - прва  Бајрамска софра 2019.  године

Подсећање - прва Бајрамска софра 2019. године

Нововарошани и гости Златара моћи ће и ове године да уживају у традиционалним ђаконијама са Бајрамске софре испред Дома културе коју сутра, 10. априла, поводом Рамазанског Бајрама организује Туристичка организација „Златар“. На празничној трпези, у времену од 11 до 13 часова, служиће се посластице из традиционалне бошњачке кухиње – баклаве, мантије, тулумбе, хурмашице... Биће обезбеђени топли и хладни напици, а госте и намернике послуживаће чланице Културно-уметничког друштва Дома културе “Јован Томић”, одевене у народне ношње.

Ово је, иначе, четврти пут да се Бајрамска софра приређује у Новој Вароши, а организатори планирају да она у будућности заузме значајније место у календару локалних манифестација, као симбол поштовања и вековног заједништва муслимана и православаца на овом подручју. Први пут организована је 2019. године на иницијативу тадашње одборнице СНС Сакибе Варагић.

-И у нашем граду се Бајрам дочекује са радошћу и уверењем да вера не раздваја, већ спаја људскост, доброту и племенитост. Бајрамска софра је пуна љубави не само за Нововарошане већ и за наше госте којима и на овај начин, поводом празника, желимо да приближимо део бошњачких обичаја, традиције и културе на овим просторима – каже за “Варошке новине” директор Туристичке организације “Златар” Бранко Пуцаревић .

Рамазански Бајрам се ове године слави од 10. до 13. априла. Првог дана празника Удружење Бошњака „Извор доброчинства“ ће поклонима обрадовати најмлађе, узраста до 14 година. Бајрамски пакетићи и Бајрамлуци свечано ће се делити у џамији у центру Нове Вароши после вечерње молитве, акшам намаза, у 19.40 часова.

-Стога, драга дјецо, родитеље за руке и правац џамија. Дођите нам да се дружимо и да на најљепши начин обиљежимо Бајрам у нашем граду- позивају из Удружења „Извор доброчинства.

Рамазански Бајрам је, иначе, један од два најзначајнихја исламска празника. Означава крај Рамазана, месеца поста, током којег су се муслимани уздржавали од јела и пића, злих мисли и дела. Слави се три дана, а верници га сматрају “празником положеног испита“. Рамазански Бајрам почиње јутарњом молитвом, Бајрам намазом, која се клања у 6.45 сати. Након молитве у џамији мушкарци одлазе на гробље- мезарје, где се присећају својих предака. Током празника, одлазе једни другима у госте, верници размењују поклоне, а организују се и јавне свечаности.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.