Комуналије по скупљим ценама

Изношење смећа сада 5,22 динара по квадрату

Изношење смећа сада 5,22 динара по квадрату

Комуналне услуге поскупеле су за десет одсто, па ће грађани од 1.јуна воду по кубику са урачунатим ПДВ-ом плаћати 54,29 динара, канализацију 13,58, док ће цена воде за привреду износити 81,44 динара, а канализације 20,37. Накнада за одржавање водоводног прикључка, која укључује потрошњу од пет метара кубних, коштаће 340 динара. И цена услуге изношења смећа биће коригована и износиће за домаћинства 5,22 динара по квадратном метру, а у категорији привреде 7,83 динара.

Одлуку је донело Општинско веће на предлог Комуналног предузећа “3.септембар”

-Ово је био важећи ценовник до марта 2016.године, када су чланови тадашњег општинског Привременог органа цене комуналних услуга снизили за десет одсто. Оваквом нелегалног одлуком, донетом на пречац, без образложења и било какве претходне анализе, Комуналном предузећу је од стране оснивача стављена „омча око врата“ јер од тада просечни месечни губици по овом основу износе преко пола милиона динара –каже директорка Комуналног предузећа Сузана Шуљагић. Она је нагласила да се ЈКП, иначе, и даље налази у тешкој финансијској ситуацији, са дуговањима, која су уз кредитна задужења, нарасла на око 20.000.000 динара.

Пре него што су нерадо и уз два гласа против, ипак, подржали предлог о повећању цена комуналних услуга, Већници су дуго расправљали на ову тему јер је мера неповољна по грађане и додатни намет за њихове иначе танке новчанике.

-Претходна власт је цене снизила без економске оправданости и искључиво у предизборне сврхе. “Врућ кромпир” су пребацили у наше руке, свесни да је враћање то тада важећег ценовника услуга неопходно како би Комунално предузеће уопште могло да функционише. Тренутно стање је неодрживо, а ЈКП мора да настави да ради управо у интересу грађана. Одлука о поскупљењу јесте тешка и непопуларна, али бојим се да је у оваквој ситуацији једина могућа – казао је председник већа и општине Радосав Васиљевић.

Током расправе, члан Општинског већа Марко Попадић је оценио да грађани, ипак, не би требало да буду жртве бременитог пословања у ЈКП”3.септембар”.

–Пољопривреднике и њихова удружења ускратили смо за четири милиона динара одлуком да се средства у том износу преусмере за консолидацију Комуналног предузећа. То очигледно није било довољно, те се од нас сад очекује да повећамо цене услуга и оптеретимо иначе слабашна плећа наших грађана. Комунално има све мање корисника, народ се исељава, али не могу они што су остали плаћати данак такве неповољне ситуације – сматра Попадић.

Негодовање је изразила и чланица Већа Стана Голубовић, која је, између осталог, казала да је повећање велико, како цена испоруке воде и канализације, тако још више изношења смећа.

–Проблем је у томе што се цене не могу формирати по калкулативном принципу, што свака власт по правилу дозвољава комуналцима, а што је у привреди и на тржишту готово немогуће. Дебљи крај увек извуку грађани, ако не кроз повећање цена, а то онда кроз разноразне субвенције из општинског буџета – истакла је Голубовић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.