Нова књига: "Адвокатске повести" из нововарошке суднице

У овој згради је некада било седиште Општинског суда

У овој згради је некада било седиште Општинског суда

Међу корицама књиге "Адвокатске повести" аутор Богољуб Гачевић сместио је догађаје и причe из времена када је као адвокат радио у Новој Вароши.

Богољуб Гачевић који се данас бави адвокатуром у Београду, у Новој Вароши је имао канцеларију петнаестак година, од 1987. до 2002. Из богате праксе за свој књижевни првенац одабрао је 13 најзанимљивијих, учествујући као бранилац у девет кривичних предмета и пуномоћник у четири грађанске парнице. У књизи, на 250 страна, Гаћевић пише о вишегодишњој суданији двојице сељака око коња Мишка и штете у Горњем Трудову, која је својевремено пунила странице дневне штампе и стигла на ТВ екране, те о одбрани покојног Михаила Мрвића, техничког дирекора „Златарпласта“ у Бистрици у случају пожара који је прогутао фабрику, затим о неколико убистава, саобраћајки и других спорова.

– Повести које су пред читаоцем, пре свега, представљају аутобиографско одсликавање различитих догађаја поводом којих је аутор узимао учешћа у њиховим расплетима. Зато је ово дело значајно и по фактографији која може послужити сагледавању социјалних и моралних околности у сукобу окошталог правосуђа са традицијом и локалним менталитетом – сагледавању амбијента у коме аутор своје трагање за правдом усмерава ка уклањању формалистичког приступа специфичним животним приликама – истиче рецензент књиге, познати београдски адвокат Боривоје Боровић.

Књига "Адвокатске повести", каже Боровић, представља драгоцено штиво и за стручно читалаштво и за све друге читаоце којима су пружене значајне животне и правне поуке као путоказ како се снаћи у појединим замршеним и изазовним ситуацијама. Књига је крајем прошле године угледала светлост дана у издању издавачке куће "Јасен" из Београда.

– Гачевићева књига се чита надушак. Као кад жедно грло добије гутљаје здраве, хладне планинске воде, без обзира на то да ли је добија из лимене савице, грнета, пластичне чаше, емајлиране шољице, стакленог бокала или из прегршти жуљевитих руку препланулог косца или орача- каже др Михаила Шћепановића са Филолошког факултета у Београду, један од рецезената.

Београдска промоција књиге "Адвокатске повести" биће ускоро у Библиотеци „Вук Караџић“ (поред Студентског града), а затим и у Новој Вароши. Богољуб Гачевић најављује и две књиге прича из 22 године београдске адвокатске праксе.

Богољуб Гачевић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.