Рак све чешћи узрок смртности у нововарошком крају

Лекари инсистирају на превенцији- Дом здравља

Лекари инсистирају на превенцији- Дом здравља

Март је месец борбе против рака, а малигне болести су после кардиоваскуларних најчешћи узрок смрти становника у општини Нова Варош, као и у целом Златиборском округу. Према подацима ужичког Завода за јавно здравље, од карцинома је за пет година у једанаест општина овог дела Србије умрло 4.098 људи. У периоду од 2018. до краја 2022. на који се односи извештај, од неког облика малигнитета преминуло је и 225 житеља нововарошке општине.

У Златиборском округу је само током 2022 .године од рака умрло 735 људи. Највише од рака плућа -123, и дебелог црева - 108, затим лимфома и леукемије (63), простате (47) и дојке (42).

Највећа смртност у последњих неколико година забележена је, ипак, 2018. када је од последица ове злоћудне болести преминуло чак 809 становника регије – 483 мушкарца и 325 жена. Ова година је била кобна и по Нововарошане, јер је током тих 12 месеци од карцинома живот изгубило 52 наших суграђана.

Што се тиче самог броја оболелих , у 2022. години, последњој коју у свом извештају обрађује Завод за јавно здравље Ужице, у Златиборском округу евидентирано 3.041 онколошких пацијената. Највише их у поступку лечења од канцера дојке и репропродуктивних органа (заједно 657), органа за варење ( збирно 649), плућа (291), мушких полних органа (251), тумора крвотока и лимфи (укупно 304). Следе тумори коже (197), нервног и система (71)...

Лекари упорно инсистирају на превентиви.

-Карцином дојке и грлића материце, рецимо, излечив је уколико се открије на време. Рана дијагностика је могућа ако жене бар једном годишње долазе на гинеколошке односно ултразвучне прегледе – истиче др Горан Михаиловић, начелник Службе за здравствену заштити жена у нововарошком Дому здравља.

-Ти прегледи су безболни и бесплатни, а Нововарошанкама свих старосних доби су доступне и друге интервенције и анализе којима се може лакше утврдити рана фаза малигнитета, као и свих других гинеколошких стања и поремећаја- каже за „Варошке новине“ др Михаиловић.

У борби против малигних тумора, лекари кажу и да су поред превенције веома важни стилови здравог начина живота. Зато апелују на редовне прегледе и скрининге, а међу главне факторе обољевања убрајају пушење, гојазност, физичку неактивност, инфекције, генетске предиспозиције...

Малигне болести се, иначе, у последњем извештају ужичког Завода за јавно здравље карактеришу као „смртно озбиљан социолошко-медицински проблем“, како због све већег броја оболелих , тако и комликованог и комплексног лечења за пацијенте, породицу и здравствени систем у целини.
* * *
СЛИЧНО У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ

Статистика каже и да су водећи узроци обољевања од злоћудног тумора у Новој Вароши готово идентични онима на нивоу Округа, као и Србије.

Мушкарци у златарском крају најчешће обољевају од рака плућа, дебелог црева и простате. Код наших суграђанки малигни процес се у највећем броју случајева локализује на дојци, дебелом цреву, али и репродуктивним органима. И код једних и код других све учесталија је и стопа обољевања од карцинома органа за варење.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.