На списку за упис у први основне у нововарошком крају 97 малиша

У граду 85, а селима 12 предшколаца- стара зграда ОШ

У граду 85, а селима 12 предшколаца- стара зграда ОШ "Живко Љујић"

Упис ђака у први разред основне школе ове године почиње 1. априла и трајаће до 31. маја. Према подацима надлежних, у шест осмољетки на територији општине Нова Варош требало би да крене укупно 97 малишана, што би било на нивоу прошлогодишњег.

-Прогнозе су да би у градску Основну школу јесенас требало да се упише 85 првачића, а по селима свега 12. Од тога половина у ОШ 'Момир Пуцаревић' у Акмачићима са издвојеним одељењима, у ОШ ' Кнезови Рашковићи' кренуће четворо, а у радоињску ОШ 'Гојко Друловић' двоје, док на територији Јасенова и Бистрице нема деце овог узраста – каже за „Варошке новине“ Данијела Топаловић из Општинске службе за бригу о породици и деци.

Она појашњава да су ово само „прелиминарни резултати“ из евиденције коју воде општинске службе, а какви ће бити коначни остаје да се види јер је могуће да ће у међувремену неко од будућих првака са породицама одселити из места рођења у другу општину или иностранство.

Процес уписивања малишана стасалих за полазак у први разред, баш као и лане, обавља се електронским путем, а апликација за електронско заказивање тестирања и термина за упис будућих првака биће доступна од 20. марта на порталу е-Управе.

У први разред, у школској 2024/2025. уписују се малишани рођени у периоду од 1. марта 2017. до 1. марта 2018. године. Приликом уписа, родитељи или старатељи неће морати да прилажу никаква документа јер ће школе по службеној дужности прибављати лекарско уверење, извод из књиге рођених, као и уверења о пребивалишту и похађању обавезног предшколског програма. Ако је дете војни осигураник или је похађало приватни вртић, родитељи сами достављају лекарско уверење.

Термин за тестирање и упис који добије сваки малишан може евентуално да се откаже 24 сата раније, а уколико се не појави у заказаном термину у школи, систем не дозвољава да се у наредне две седмице резервише нови термин. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате матичној школи и закажу нови датум односно сатницу, појашњавају у Министарству просвете.

За превремени упис у школу могу се пријавити деца рођена у периоду од 1. марта до 1. септембра 2018. године, а одлука о томе да ли ће дете и поћи у први разред доноси се након педагошко-психолошке процене.

Лане се, иначе, у шест основних школа на територији нововарошке општине уписало укупно 93 првака , од тога 80 у градској ОШ “Живко Љујић“. У радоињској и божетићкој било је по четворо првачића, а Акмачићима три, а у јасеновакој и бистричкој школи по један малишан овог узраста.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.