"Моја прва плата" - Свега шест уговора о радном ангажовању

У Новој Вароши најслабије интересовање у окружењу

У Новој Вароши најслабије интересовање у окружењу

Национална служба за запошљавање и послодавци из четири општине југозападне Србије склопили су уговор о радном ангажовању 205 незапослених лица кроз програм „Моја прва плата“. Најслабије интересовање било је у Новој Вароши, где је склопљено свега шест уговора, а највеће у Сјеници где је кроз овај програм привремени посао добило 127 лица. У Пријепољу 42 и Прибоју 30.

Они су на посао кренули крајем јануара. На стручном оспособљавању код послодаваца провешће девет месеци, колико траје програм, и за то време примати месечну накнаду у износу од 28.000 односно 34.000 динара, у зависности од степена стручне спреме. Накнаду ће им исплаћивати Национална служба запошљавања, а послодавац има могућност да им исплати додатна средства која на месечном нивоу не могу бити већа од износа који исплаћује држава. На конкурс су могла да се јаве само млади са евиденције незапослених са дипломом средње и више школе и факултета, не старији од 30 година.

-Поред новчане накнаде, радно ангажованим лицима се уплаћују и доприноси за здравствено осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести, али не и доприноси за обавезно социјално осигурање. Због тога они и даље имају статус незапослених лица и налазе се на нашој евиденцији - појашњава за „Варошке новине“ Милица Ратковић из Филијале Националне службе запошљавања у Пријепољу.

За учешће у програму „Моја прва плата“ у Новој Вароши се пријавило осам послодаваца из приватног сектора који су понудили 22 радна места. Међутим, код незапослених није било великог интересовања, па је уговор о стручном оспособљавању по једног лица Национална служба склопила са предузећима „Пластика“, „Златарпласт“ и „Сложна браћа Зоран и Неле“, као и са Радњом за производњу кондиторских производа „Воћар Бећо“, салоном лепоте „Make up Nails Studiu“ и Књиговодственом агенцијом Бранкице Брајовић на Браношевцу. Ова лица биће радно ангажована на пословима књиговође, комерцијалисте, кондитора, козметичара и помоћника аутомеханичара, а привремени посао је добио и један инжењер у контроли квалитета. За остале понуђене послове - еструдеристе, штампара, комерцијалисте, административног службеника, касира и продавца није било интересовања. Занимљиво је да се за разлику од предходних, ове године за учешће у програму није прјавио нико од послодаваца из јавног сектора. 
-------------
ТЕШКО ДО РАДНИКА

Како се претпоставља један од разлога за малу заинтересованост младих за учешће у програму „Моја прва плата“ је понуђена новчана накнада која је нижа од минималца, а већина нововарошких приватника се жали да је тешко наћи радника и за много већу плату.

Чињеница је међутим да су у потрази за послом и бољим животом многи одселили у развијеније привредне центре широм Србији или у иностранство, а велики број Нововарошана свакодневно путује на посао и у околна места. На Златибору их тренутно код приватника ради пар стотина, у трговини, угоститељству и на грађевини, а доста је запослених и у Пријепољу, највише на пословима онлајн продаје рачунара купцима у Америци и Канади.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.