Око 700 домаћинстава стекло статус енергетски заштићеног купца

Пријаве трају и даље

Пријаве трају и даље

Око 700 домаћинстава у нововарошком крају од почетка ове године стекло је статус енергетски заштићеног купца и остварило право на попуст и олакшице у плаћању рачуна за струју. Пријаве трају и даље, а у локалној самоуправи, где се подноси потребна документација, апелују на грађане да искористе ову могућност.

Према новој Уредби која је ступила на снагу у јануару 2024, за статус енергетски заштићеног купца „бодује“ се месечни приход домаћинства, број чланова, имовно стање, остварено право на новчану социјалну помоћ, дечји и увећани додатак за помоћ и негу другог лица. Право на попуст на рачунима за струју могу да добију још и домаћинства чији члан користи медицинске апарате или уређаје за одржавање здравља, а за чији рад је неопходно напајање са електро мреже и коме здравствено стање обуставом струје може бити погоршано односно угрожено.

-Новина у Уредби јесте да право на статус енергетски заштићеног потрошача могу да остваре и пензионери чији месечни приходи не прелазе износ од 24.987 динара, али уз услов да се ЕД бројило мора водити на њихово име. Значајан број наших суграђана не може да испуни потребне услове како би добили попусте на рачунима за струју управо због овог критеријума, те би било неопходно да ову процедуру заврше пре него што поднесу осталу потребну документацију – каже за „Варошке новине“ саветница у општинској правно-имовинској служби Бахрија Мусић, ангажована и на пословима за пријаву грађана за статус енергетски заштићеног купца.

Једночлана домаћинства овај статус могу остварити ако висина месечних прихода не прелази 23.225 динара. За породицу са два члана горња граница примања је 36.811, а трочлана не смеју да премаше 50.396 динара.Граница месечних прихода за четворочлано домаћинство је 63.982 динара. За петочлану породицу приходи не могу бити већи од 77.567, а за домаћинство које броји шест чланова 91.153 динара, док се за породице са више од шест чланова износ увећава за 13.585 динара за сваког новог члана.

-Критеријум који становнике у градској зони највише ограничава да, ипак, не остваре право на статус енергетски заштићеног купца јесте онај који се води као 'имовно стање'.Он подразумева да укупна површина стамбене јединице једночланог домаћинства не сме да буде већа од 40 квадратних метара, за двочлану 58, трочлану 66, четврочлану 74, петочлану 87, а за шесточлану и више до 96 квадрата – истиче Мусић.

-У Новој Вароши није редак случај да у кућама велике квадратуре живе један или евентуално два члана домаћинства и они због овог услова, без обзира што су им месечна примања лимитирана, не могу да остваре право на олакшце у плаћању електричне енергије. Уредба, истина, даје могућност да се свака од ових површина евентуално може увећати за 10 квадрата, али то у већини случајева потрошачу не значи пуно- каже Мусић. 
----------------
КАО И ПРОШЛЕ

У локалној управи још кажу да је заинтересованост грађана слична као и лане, када се у прва два месеца пријавило око 700 наших суграђана. Ни на територији читаве Србије ситуација није ништа боља. До краја јануара 2024. попуст на рачуне за струју, гас или даљинско грејање искористило је свега око 60.000 грађана, а надлежни сматрају да је највећи „кривац“ за лош одзив необавештеност грађана.

-Стање се, ипак, може променити. Пријаве су у току, а поднета документација се сваког 20-тог у месецу доставља Електродистрибуцији како би потрошач до почетка новог обрачунског месечног периода стекао право на попуст– појашњава Бахрија Мусић.
----------------
РАЧУНИЦА

Према проценама надлежних у електродистрибутивном систему, угрожени купац са статусом енергетски заштићеног стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију од 120 до чак 250 киловати месечно, а у зависности од броја чланова у домаћинству. То практично значи да би, рецимо, једно четврочлано домаћинство које струју месечно плаћа око 6.000 динара, могло да оствари право на умањење од нешто више од 2.000 динара.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.