Око 400 ловаца вијало вука по Муртеници али без успеха

Хајка без улова (Фото: Д. Спасојевић)

Хајка без улова (Фото: Д. Спасојевић)

Око 400 ловаца из Србије и иностранства вијало је јуче вука по Муртеници али није било улова. Хајка је организована у оквиру традиционалног Сабора ловаца на Златибору. Лов је био дозвољен и на шакала и лисицу али ловци ни ту нису имали среће.

Поред ловаца из свих крајева Србије, на 42. Сабор у организацији Ловачког удружења "Златибор" из Чајетине, стигли су и гости из Словеније, Мађарске и Македоније. Покровитељи манифестације били су Ловачки савез Србије, министарства пољопривреде и заштите животне средине и Општина Чајетина. Хајка у планинским врелетима између општина Чајетина и Нова Варош уследила је након два дана такмичења у гађање покретних и непокретних вештачких мета, предавања и едукације ловаца, а за све учеснике Сабора ловаца кувао се гулаш и окретао во на ражњу.

У Ловачком удружењу „Златибор“ кажу да су зимус у овом делу Србије одстрељена четири вука, али да их у шумама Златибора и Муртенице има још неколико.

-Вукови нам врше велики притисак на јеленску дивљач, коју смо ми и колеге из Нова Варош добили последњих година посредством Министарства пољопривреде. То је савршен предатор и ако би се пренамножио сав подмладак јеленске дивљачи би био уништен. Сваке године имамо штете и код домаћинстава. Додатно се ситуација компликује што штету праве и медведи чију експанзију имамо на Златибору, а имамо и инвазију шакала којих није било до пре четири до пет година. До сада све то држимо под контролом осим медведа, који је трајно заштићена врста- каже Мире Пантовић, председник Ловачког удружења "Златибор".

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.