На јавним радовима прошле године било највише ангажованих

На разним пословима - у Резервату

На разним пословима - у Резервату "Увац"

Општина Нова Варош је прошле године из буџета издвојила девет милиона динара за подстицај запошљавања, а исто толико средстава ће определити и током 2024. Лане је успешно спроведено неколико мера предвиђених општинском и државном политиком запошљавања, захваљујући чијој реализацији су на одређено време радно ангажована укупно 103 лица са тржишта рада, од којих је чак 81 жена. Од тога у оквиру Локалног акционог плана упослена су 53 лица.

Савет локалног акционог плана запошљавања , којим председава Предраг Шапоњић, недавно је анализирао резулате мера и ефекте прошлогодишњег плана и програма рада на пољу подстицаја запошљавања. Оцењено је да је учинак задовољавајући и у складу са интересовањем лица са евиденције Националне службе за запошљавање.

Предраг Шапоњић

-Због позитивних искустава из претходних неколико година, највећи део средстава, укупно 8,9 милиона динара, лане је из општинске касе и мањим делом из републичког буџета, утрошено за реализацију мера јавних радова. Од тога је око 750.000 динара заједничких средстава државе и општине издвојено за суфинансирање јавних радова, а око седам милиона динара из општинске касе за меру техничке подршке– појашњава председник Савета локалног акционог плана запошљавања Предраг Шапоњић.

Он за „Варошке новине“ наглашава и следеће:

-У оквиру јавних радова укупно су радно ангажована 44 лица са евиденције тржишта рада, од тога пет кроз програм суфинансирања, а 39 кроз програм техничке подршке. Они су за свој рад у трајању од четири месеца, почевши од првог августа, добијали редовну месечну надокнаду, а њихово ангажовање је, са друге стране, допринело да се у одређеној мери унапреди рад установа и општинских предузећа у којима су били ангажовани на различитим пословима, у складу са степеном стручне спреме и потребама послодаваца.

Јавни радови су, иначе, као и претходних година, били организовани у областима одржавање градске инфраструктуре, јавних површина, заштите животне средине, као и у области здравства, културе, туризма, социјалних и хуманитарних делатности. Највише их је било упослено у Предшколској установи „Паша и Наташа“ -12, и при Општинској управи осам, док је на јавним радовима у Дому здравља и Библиотеци било по седам, у Специјалном резервату „Увац“ шест и Туристичкој организацији Златар пет лица.

Из општинске касе је лане издвојено и 1,35 милиона динара за реализацију мере субвенција са самозапошљавање, а исти износ средстава је за ову намену издвојила и држава преко филијале Националне службе за запошљавање у Пријепољу. У оквиру овог програма до привременог запослења је дошло девет лица, која су суфинансирана са по 300.000 динара.

-Слична стратегија и исти износ средстава за подстицај запошљавања опредељен је и за ову годину, а у зависности од потреба и у складу са условима и критеријумима јавних позива Националне службе за запошљавање размотрићемо и додатних издвајања – каже Шапоњић.
------------
НАДОКНАДЕ

Локалним акционим планом запошљавања за 2024. годину сигурно ће бити обухваћена мера јавних радова, која се показала као најефикаснија. Очекујемо да ће бити усвојен недавни предлог Владе да се новчана месечна надокнада за ангажоване по овој мери са досадашњих 22.000, увећа бар на 30.000 динара- каже Предраг Шапоњић, председник Савета локалног акционог плана запошљавања.
------------
МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ

Крај 2023. године 1.143 Нововарошана дочекало је на евиденцији тржишта рада, што је за 205 лица мање него предходне.

-Више од половине незапослених су жене (618). По степену стручне спреме, на евиденцији је највише оних без квалификација и са средњом стручном спремом, а на запослење чека и 47 наших суграђана са факултетском дипломом, међу којима је 28 жена – каже чланица локалног Савета за запошљавање Анита Ибровић из Службе за локални економски развој.

Она за „Варошке новине“ додаје да на посао преко деценије чека 168 наших суграђана, а најбројнији су они који прагове тржишта рада обијају од једне до две године - њих је укупно 178.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.