Милана Јелић: Нововарошани читају све више

Библиотека

Библиотека "јован Томић"

Набавка нових актуелних наслова и популаризација књиге кроз различите програме, активности и едукације допринели су да Библитека „Јован Томић“ прошлу годину испрати са повећаним бројем читалаца. У 2024. закорачило је 675 Нововарошана са чланском картом Библиотеке, док их је пре две године било 530. Лане је увећан и књижни фонд и то за 1.174 примерака.

У овој установи поносни су на то што је поклоника књиге све више, посебно имајући у виду прилично неповољнију старосну и образовну структуру становништва, као и све драстичније смањење ученичке популације.

-Током прошле године прочитано је и значајно више књига, укупно 8.630. Најревноснији читаоци су, као и раније, били основци, следе запослени из друштвених делатности, средњошколци, незапослени и пензионери, док су на зачељу пољопривредници и радници из непосредне производње –каже за „Варошке новине“ директорка Библиотеке „Јован Томић“ Милана Јелић.

Милана Јелић, директорка Библиотеке

Како показује интерна статистика Библиотеке, међу члановима је више него дупло припадница женског пола него мушког, а у жанровском смислу доминира интересовање за домаћу и страну белетристику и дечју литературу.

-Охрабрује чињеница да су последњих пар година све читанији романи односно односно књиге аутора овенчаних престижним књижевним наградама. За читалачку публику постају све занимљивија и дела са историјском потком или тематиком. Међу нашим члановима све су бројнији и читаоци стрипа- каже Јелић.

На листи најтраженији иностраних писаца су и даље Лусинда Рајли, Гијом Мусо, Харлан Кобен, сви Нобеловци, као и класици Доатојевски, Чехов...Популарне су и Џејн Остин и сестре Бронте, а у последње време и турска списатељица Надиа Хашими.Од домаћих аутора највише пажње овдашњих поклоника књижевности изазвала су дела Миодрага Мајића, Синише Ковачевића, Јелене Бачић Алимпић, Енеса Халиловића, Бојана Љубеновића...Традиционално солидну читаност имају и регионални писци – Ведрана Руден, Анте Томић, Миљенко Јерговић, Беким Сејрановић.

-Трудимо се да читање афирмишемо и кроз набавку нових књига за које наши читаоци исказују највеће интересовање. Тако смо током прошле године купили 694 књиге, а за које су издвојена средства од 495 хиљада динара. Око 250 примерака смо кроз традиционални откуп добили од Министарства културе, док су остало поклони, донације појединаца и дарови у оквиру пројекта Народне библиотеке 'Пирамида од књига'. Буџет за набавку књига у овој години је увећан за трећину и сада износи 700 хиљада динара – каже Јелић.

У складу са могућностима и интересовањем публике, у Библиотеци су током прошле године организоване бројне књижевне промоције. Гостовали су Угљеша Шајтинац, Енес Халиловић, Амар Личина, Бојана Љубеновић, Бошко Милосављевић, Милорад Милинковић, Бранка Стевановић, Дејан Алексић, Урош Петровић, Ана Драговић, а најпосећеније је било књижевно веће на коме је др Неле Карајлић предтавио своју трилогију „Солунска 28“.

- Много тога је у плану и за ову годину, а први у низу догађаја биће промоција нове књиге др Оливера Суботића 'Вештачка интелигенција'. Термин још увек није прецизно дефинисан, а план је да представљање књиге буде 15. фебруара, за време Сретењских празника- каже директорка Библиотеке у Новој Вароши Милана Јелић. 
-----------------------
САРАДЊА СА ШКОЛАМА

У оквиру редовних активности уприличене су и бројне едукације и радионице за децу предшколског и школског узраста, а рекордан број учесника и учесница имала је и Општинска смотра рецитатора, коју Библиотека организује већ неколико година уназад.

-Морам да истакнем одличну сарадњу са сеоским основним школама , које нашу установу редовно обилазе и наше активности оплемењују бројним програмима и светковинама прилагођеним њиховом узрасту – каже директорка Библиотеке Милана Јелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.