Дом културе слави 55. рођендан : Година у знаку јубилеја

Дом културе

Дом културе "Јован Томић"

Дом културе „Јован Томић“ ове године обележава пет и по деценија успешног рада, а разноврсни и квалитетни културни садржаји обележиће целу годину јубилеја. Свечана академија је 8. фебруара када почињу и „Дани културе“ који трају до средине марта. Реч је о манифестацији која се са краћим прекидима, организује већ више од четврт века са мисијом да промовише културно стваралаштво и афирмише аматеризам у златарском крају.

Свечана академија 8. фебруара поводом јубилеја почеће у 20 сати. Тематски музичко-поетски програм обележиће наступи оперске певачице – мецо сопрана Наташе Радовановић, као и првака београдског глумишта Милорада Микија Дамјановића и Драгане Мићаловић. Наступиће и гудачки квартет „Камелеон“, у саставу Катарина Ковачевски, Корнелија Стаменковић, Ивана Мандић и Едуард Тешењи.

-Планирамо и госте изненађења, а ова светковина ће бити и прилика да све госте и суграђане подсетимо на вишедеценијски развој Дома културе, као лучоноше културног препорода у овом делу Србије, као и да се осврнемо на рад и достигнућа установе у последњих неколико година, како у програмском смислу, тако и на инвестициономм плану – најављује за "Варошке новине" директорка Дома културе „Јован Томић“ Михрија Хаџић.

У оквиру манифестације „Дани културе“ која траје до 8. марта, биће 11 квалитетних програма, међу којима највише позоришних, али за садржаје неће бити ускраћени ни љубитељи филма, књижевности, музике...Како кажу у Дому, готови сви програму приказиваће се у вечерњим терминима, са почетком у 20 сати.

Права позоришна „пикантерија“ на програму је већ друге вечери фестивала, у петак 9. фебруара. Реч је о представи „Помахнитали“, у којој улоге тумаче познати глумци Татјана Кецман и Милош Ђорђевић.

У четвртак 15. фебруара публика ће имати задовољство и прилику да ужива у глумачким бравурама Наташе Нинковић и Зорана Цвијановића, у хит представи „Прах“. За све поклонике театра у среду 21. фебруара на програму је још једна позоришна „посластица“. Реч је о представи са дугим позоришним животом „Ноћ богова“ у којој играју Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша Илић.

Актуелни филмски хит „Недеља“ о легенди народне музике и Дорћола Џеју Рамадановском, који пуни биоскопске сале широм земље, домаће филмаџије имаће прилику да погледају на пројекцијама 22. и 23. фебруара, у терминима од 17 и 19.30 сати. Биће садржаја и за малишане. У понедељак 26. фебруара (у 9.30 и 13 сати), за њих је на програму представа у извођењу професионалне глумачке трупе из Београда. У петак 1. марта на програму је дечја представа „Васо Пикасо“, а 5. марта филм за децу „Прича о чаробном мачу“.

-Премијера представе „Протуве пију чају“ Аматерског позоришта нашег Дома културе, у режији Драгана Јаковљевића, је 29. фебруара. Репризно извођење je 4. марта – истиче Хаџић.

Завеса на овогодишње „Дане културе“ биће спуштена 8. марта, када је на програму монодрама „Онај који каже не“, у извођењу и режији нашег земљака Николе Драгашевића.
--------------------------
БОГАТ ПРОГРАМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ

Богат програм поводом јубилеја у Дому културе најављују током целе године. Већ 22. марта планирана је промоција „Летописа“ у издању Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда, а 12. и 13. априла концерти Културно-уметничког друштва Дома културе „Јован Томић“, који ове године обележава две деценије успешног рада.

У овој установи имају амбициозне планове и током лета и јесени.

-У преговорима смо са чувеним хором „Вива вокс“, покушаћемо да у галеријском простору приредимо и велику изложбу Моме Капора, као и позоришну представу по Капоровом тексту „Водич кроз српски менталитет“. У плану је и промоција књиге Милинка Бујишића „Од новинарства до књижевности“- каже директорка Дома културе Михрија Хаџић.

Лето ће у програмском смислу обележити традиционални „Предфест“ као најава „Златарфеста“.

-Очекујемо и наставак инвестиција у реконструкцију објекта. Реч је о замени око 350 столица и итисона у великој сали, а средства покушавамо да обезбедимо путем конкурса Министарства културе 'Градови у фокусу' – каже директорка Хаџић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.