Прошле године у Новој Вароши рођена свега 61 беба!

Најстарији и округу

Најстарији и округу

Током прошле године у нововарошком крају рођена је свега 61 беба, што је најмањи број. У исто време умрло је 260 житеља па се само због негативног природног прираштаја број становника општине у овом периоду смањио за 200.

То је податак који брине али и не чуди, јер је Нова Варош са просечном старошћу својих житеља од 48,94 године најстарија у Златиборском округу. Од 13.507 пописаних у октобру прошле године свега је 1.768 становника (13,09 посто) старости од 20 до 35 година који би требали да рађају, али на жалост велики број њих и не помишља на потомство и брак.

На градском подручју лане су тако рођене 42 бебе, а 19 у селу. Уколико се у међувремену нико не одсели, за седам година то ће бити укупно два одељења првачића у целој општини која сада има шест матичних основних школа.

-Рођених у 2023. је чак за трећину мање него предходне, а овако мали број беба се не памти. У последњих двадесетак година било је нешто више од 2.100 новорођених, највише 2004. и 2005. када је било по 146 беба, после чега следи пад. Након 2010. у којој су рођене 83 бебе, чак 40 мање него предходне, број новорођечади међутим почиње да расте. У 2016. било је 111 беба, скоро 30 беба више него предходне, али већ следеће забележен је значајан пад да би се у 2020. број новорођенчади опет спустио испод 100 -каже за "Варошке новине" Данијела Топаловић из Општинске службе за бригу о породици и деци.

Лепа слика, да их више буде - из Вртића

Како би зауставила нагли пад наталитета, локална самоуправа је 2009. донела одлуку о новчаним наканадама из општинског буџета за новорођенчад, а три године касније и за незапослене породиље. Износ је у неколико наврата повећаван и у једном периоду је имао значајног ефекта.

-Новчане накнаде за новорођенчад и незапослене породиље које општина Нова Варош даје из свог буџета највеће су у републици. За прворођено дете она је 100 хиљада у једнократном износу, за друго 200 хиљада, а за треће и свако наредно дете пола милиона динара, док је месечна накнада за незапослене породиље у зависности од броја рођене деце 15.000, 20.000 и 25.000 динара и исплаћује се до првог рођендана детета- каже Топаловић.

Од 1. јануара ове године и држава је повећала износе свог додатка за бебе који ни до сада нису били мали. Родитељски додатак тако се сада креће у распону од 371.614 динара за прво до скоро три милиона динара за четврто дете, и исплаћује се у месечним ратама. Поред тога држава даје и једнократну помоћ за рођење другог и трећег детета у износу од 123.871 динара. Међутим судећи по свему, новчани додаци и накнаде код младих не играју пресудну улогу, па је у Србији у 2023. години рођено 60.813 беба што је најмањи број новорођених од Другог светског рата. 

-На мој и предлог наше одборничке групе ГГ 'Нови људи за Нову Варош', општина је пре деценију и по увела своје накнаде, које су имале добре резултате, а сада је време за нову акцију.  Јер посебно брине што је прошле године било свега 20 пророђене деце. Морамо учинити све да младим брачним паровима који се тек спремају за потомство обезбедимо бар једно пристоијно радно место и низ других погодности, као и за све оне који желе да се након завршене средње школе и факултета врате у завичај, посебно за девојке- каже Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.